понеделник, 21 май 2012 г.

Козунак

Втори опит за козунак - пак смея да кажа успешен. Голяма вкусотия беше, нямам думи! :)




Необходими продукти за тестото: 125 мл.хладко прясно мляко, 3 домашни яйца, 150 гр. захар, 100 гр. масло, щипка сол, 1 с.л. ром ( или друга есенция ), настъргана кора от половин лимон, 1 ч.л екстракт от ванилия, 560 гр. пресято брашно, 12 гр. суха мая
За намазване: един жълтък и нарязани бадеми
Начин на приготвяне: от описаните продукти замесете хубаво, еластично тесто, като разтворите маята в хладкото мляко, и разтопите маслото. Хубаво е продуктите да са топли и с еднаква температура. Друга важна особеност е самото помещение да е топло. След като приключите с месенето, тестото се оставя в намазнен с мазнина съд на топло, за да втаса. След като удвои обема си, значи е втасало добре. Отново се премесва и започвате да оформяте плитките. Намажете ги с разбития жълтък, поръсете с нарязани бадеми, и захар по желание. Оставете да втаса около половин час. Сега вече е готов за печене. Добре е да се пече на ниска температура дълго време. Всяка фурна е различа, затова казвам да се пече в предварително загрята умерена фурна до готовност.