понеделник, 21 май 2012 г.

Фунийки от бутер тесто с домашен крем ванилия

Фунийките, които ще ви накарат да си спомните детството


Необходими продукти за тестото: 250 гр. брашно, 100 мл вода, 200 гр.масло.

Необходими продукти за крема: 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч.брашно, ванилия

Начин на приготвяне: От брашното и водата замесваме тесто. В средата на тестото слагаме маслото, и оставяме за половин час в хладилника. След това се разточва така, както е с маслото в него. Отново се оставя в хладилника този път за 15 минути. След тази операция е готово за употреба. Разточваме го на тънък  лист. Нарязваме го на лентички по ширина на листа. Всяка лентичка се увива около формички за фунийки, които аз си направих от алумуниеви тавички. Така приготвените фунийки се нареждат в тава застлана с пекарска хартия. Пекът се в силна фурна до порозовяване. След като леко се охладят може да се напълнят със сладък или солен пълнеж, според желанието. Моите са пълни с домашен крем ванилия, приготвен от 1 литър прясно мляко, четири яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно и ванилия. Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се по малко от брашното и от общото количество прясно мляко, докато се получи еднородна смес. Останалото прясно мляко се поставя на котлона да заври и към него се прибавя с непрекъснато бъркане разбитата вече яйчена смес. Вари се до сгъстяване на крема. когато е готов се снемо от котлона и се прибавя ванилията, като се разбърква хубаво. След каот изстине крема, може да напълните фунийките. Накрай може да се украсят с топинг.