вторник, 12 юни 2012 г.

Пълнена прясна зелка

Красива и вкусна пълнена зелка - трябва да пробвате и ще се убедите сами!


Необходими продукти: 1 прясна зелка (около един килограм), 600 гр. свинско месо от врат, 500 гр. кайма смес (свинско и телешко), 1 пилешко бутче, 200 гр. бекон, 100-120 гр. ориз, 2 домата, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 200 мл. червено вино, 2 кубчета бульон (зеленчуков и телешки), 100-150 мл зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:  Омесете каймата. Залейте кубчетата бульон със 700 мл.гореща вода. В малко от зехтина задушете нарязания лук. Прибавете каймата и виното. Разбъркайте и задушете, докато останат на мазнина. Поръсете с подправките. Добавете ориза и 200 мл от бульона и оставете да поври, докато поеме течността. В останалата част от зехтина запържете нарязаното месо, обезкостеното сварено бутче. След това запържете заедно със скилидките чесън и нарязания бекон. Изрежете зелката от горната и от долната и страна. Издълбайте вътрешността и я нарежете и стрийте. След това прибавете към месото и задушете, докато омекне. Добавете подправки във вътрешността на зелката (пресен джоджен, магданоз, сол). Нарежете доматите на шайби и наредете на дъното на зелката. Поставете я в глинен съд за печене. Напълнете с плънката, долейте останалия бульон. Затваряте със зелевия капак. Похлупвате гърнето и печете на умерено затоплена фурна  (около 180 градуса) приблизително час и половина.