четвъртък, 30 август 2012 г.

Яйца на очи от бутер тесто

Поредния експеримент от бутер тесто - успешен :)


Необходими продукти: за бутер тестото - 250 гр. брашно, 1 ч.лъжичка сол, 125 мл вода и 180 гр.студено масло. За крем ванилия - 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч.захар, 1 ч.ч.брашно и екстракт от ванилия. За оформяне на яйцата ще ви трябват кайсии, но ако не намерите може и с праскови.

Начин на приготвяне: Много обичам работата с бутер тесто, затова като си го приготвя го съхранявам във фризера. Ако нямате готово и нямате време да го правите - вземете от магазина. Пресейте брашното със солта. Към тях добавяте водата и омесвате твърдо тесто. Увивате го във фолио и оставяте в хладилника за приблизително половин час. Маслото е необходимо да го намачкате, или да го сложете във фолио и да се удря с точилката, докато се изтъни. Разточете тестото, сложете маслото в средата, завийте краищата навътре, за да покриете маслото и разточете. Получения правоъгълник се сгъва като плик. Оставяте в хладилника отново за половин час. Тази процедура се прави три пъти.
Крем ванилия се приготвя по следния начин: разбийте яйцата и захарта. Прибавете малко от брашното и млякото и разбъркайте добре, за да се получи еднородна смес. Останалото мляко се слага да заври. Към него прибавяте сместа при непрекъснато бъркане. Прибавете ванилията. Бърка се до сгъстяване на крема. Оставете в хладилника да се охлади - ще ни е необходим студен.
От готовото тесто изрежете с помощта на чаша кръгове, които ще разточите. Поставете ги в тавата, където ще се пекат. 


Върху всеки кръг сложете по две лъжици от студения крем.


А върху крема - по две парченца от кайсиите или прасковите. В случая съм използвала праскови. 


Намажете крайчетата на тестото с разбито яйце и изпечете до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовите "яйца на очи" намажете с малко захарен сироп - ще станат по лъскави и сладки.