сряда, 31 октомври 2012 г.

Бисквитена торта с два вида крем и шоколадова глазура

Вкусна и лесна тортичка, както ще се убедите от рецептата - първият ми опит за този вид глазура


Необходими продукти: два пакета бисквити Закуска (едни бели и едни какао), за крема ванилия - 4 яйца, един литър мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия; за крем какао - 4 яйца, един литър мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия, 4 суп.л.какао. За глазурата: 100 гр.чисто масло, 100 гр. пудра захар, 150 мл. прясно мляко, 150 гр. черен шоколад и още един шоколад, но бял за украсата.

Начин на приготвяне: Крем ванилия приготвяте така - яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се по малко от брашното и половината от прясното мляко. Останалото мляко се оставя на котлона да заври и след това към него при непрекъснато бъркане прибавяме яйчената смес. Вари се до сгъстяване на крема. Накрая се добавя и ванилията. Крем какао се приготвя по абсолютно същия начин, но към сместа с яйцата добавяте какаото. В тавичка започнете нареждането - ред какаови бисквити, потопени в прясно мляко, ред крем ванилия, ред бисквити от белите, ред какаов крем. Оставете в хладилника да стегне добре. През това време пригответе глазурата. На водна баня разтопете двата кафяви шоколада и изсипете върху бисквитената торта. Отново оставете в хладилника да стегне шоколада. Сложете млякото за глазурата да кипне. Прибавете настъргания шоколад, чистото масло и пудрата захар. Бъркайте с дървена шпатула, докато се разтопи напълно шоколада. Залейте с глазурата тортата. Отделно разтопете белия шоколад и с шприц направете украсата върху тортата. Този път оставете в хладилника поне за шест часа. При разрязването използвайте нож потопен в гореща вода.