неделя, 11 ноември 2012 г.

Тортили с телешко чили

Интересна рецепта, с която да разнообразите менюто


Необходими продукти за питките тортили: 200 гр.брашно,  200 гр.царевично брашно, 1 суп.л. сол, 3 суп.л.масло.
Необходими продукти за телешкото чили: 600 гр. телешко месо, 3 червени чушки, 2 зелени, 1 жълта, 1 люта чушка, 4-5 скилидки чесън, 2 средно големи глави лук, 2-3 домата, зехтин, сол, дафинов лист, черен пипер, кимион, риган и 1 телешки бульон. 



Необходими продукти за гуакамоле: едно авокадо, два червени домата, лайм, една глава лук, една зелена чушка, щипка сол и малко зехтин.



Начин на приготвяне на тортилите: Пресейте брашното и солта. Постепенно добавяйте разтопеното масло и бъркайте до получаването на трохи. Добавете 3/4 ч.ч. топла вода. От полученото тесто оформете питки с дебелина 12 см. Изпечете питките в грил тиган. Необходими са по две три минути печене от всяка страна.
Начин на приготвяне на телешкото чили: Нарежете месото на парчета и го оваляйте в подправките, като хубаво ги втриете в него. Запържете в зехтин парчетата месо, за да запечатате подправките. След това вземете тенджера и прехвърлете месото там. Добавете нарязаните чушки, накълцания лук, пасираните домати и нарязания на кръгчета чесън. Объркайте всичко добре. Добавете дафиновия лист и телешкия бульон и оставете ястието да ври около един час.
Начин на приготвяне на гуакамолето: обелете и намачкайте с вилица авокадото. Добавете сокът от лайма. Сварете доматите за около минута, обелете ги, намачкайте ги и ги добавете към авокадото. Накълцайте на ситно лукът, добавете и него и зехтина към сместа, и разбъркайте добре. В питката сложете от телешкото чили и гуакамолето, завийте на руло и сервирайте топло. Да ви е сладко!



п.п.- Ето снимка от публикацията на тази рецепта в списание "Кулинарен журнал" :)