сряда, 27 юни 2012 г.

Салата от сварени яйца

Ако ви останат яйца от Великденските празници, може да ги употребите по този начин


Необходими продукти: 4 сварени яйца, 200 гр. извара, 25 гр. чисто масло, сол, лук, копър


Начин на приготвяне: обелете сварените яйца и ги намачкайте с вилица. Към тях добавете изварата, чистото масло и солта и размачкайте добре. Поставете от сместа във силиконови формички за мъфини или други форми. Украсете с нарязан лук и копър.

Салата хумус

Страхотен вкус! Може да се използва за мазане, или за топене, или за сос към фалафели или магданозени кюфтета...



Необходими продукти: 1 1/2 чаена чаша нахут, 2 суп.л.тахан, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. вода, сокът на два лимона, 2 суп.л. зехтин, червен пипер, магданоз -по желание.

Начин на приготвяне: Почиствате нахута и го оставяте за 24 часа във вода, докато набъбне  до удвояване на обема си.  Готовия нахут се бланшира. В блендер поставяте нахута и водата и пюрирате до получаване на каша. Прибавяте тахана и отново разбръквате. Трябва да се получи гъстота на лютеница. Постепенно прибавяте подправките. По желание може да се украси с магданоз.


п.с. Тази вкусна и полезна разядка ми донесе награда - Портативно барбекю. Рецептата е изпробвана и публикувана в списание Кулинарен Журнал, брой 16, август 2013 на стр.10
Благодаря на списанието, че са оценили моето предложение!



вторник, 26 юни 2012 г.

Зеленчукова тарта

Рецептата е много сполучлива, а тартата е страхотна вкуснотия - опитайте!


Необходими продукти: тиквички, моркови, бутер тесто, 300 мл. прясно мляко, 25 гр. чисто масло, 25 гр. брашно, пармезан, сол, черен пипер, зехтин, индийско орехче

Начин на приготвяне: Във формата, където ще се пече тартата сложете хартия за печене. Отгоре разстелете бутер тестото. Пригответе бешамела по следния начин - в разтопеното чисто масло запържете брашното, и при непрекъснато бъркане добавете прясното мляко. Разбърквайте, докато се сгъсти. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче. Оставете да се охлади и тогава прибавете настърган пармезан - приблизително 200 гр. Измийте тиквичките и морковите. Нарежете ги на тънки ивици. В разтланото бутер тесто изсипете бешамела. Върху него нареждайте в кръг тиквички и моркови, докато стигнете до средата. Намажете с четка със зехтин зеленчуците и изпечете тартата в предварително загрята фурна до 140 градуса за 45 минути. Сервирайте охладена. Добър апетит!


п.п. Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 23/ декември 2013, стр.18, и ми донесе награда продукти на Fino - благодаря на екипа на списанието!


понеделник, 25 юни 2012 г.

Яйца на очи в кошничка от пипер

Интересно поднасяне на най - обикновени яйца на очи


Необходими продукти: пипер или камба, яйца, сол, червен и черен пипер.

Начин на приготвяне: Изрежете от пипер или камба кръгче с дебелина приблизително 10 см. Поставете кръгчето в подходяща чиния. В пипера изсипете едно яйце. Слагате в микровълнова фурна за приблизително пет минути. И имате ефектно приготвени яйца на очи.



Ветрило от патладжан

Свежо, лятно предложение, което лесно ще приготвите 


Необходими продукти: патладжани, домати, лук, чесън, пуешко филе, гъби, кашкавал, магданоз, копър, зехтин, черен пипер.

Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и нарязват по дължина на филийки, без да се отрязват напълно, за да останат свързани от страната на дръжката. Подготвяме тавата, в която ще печем ветрилата. Аз слагам харитя за печене, преди да наредя патладжаните. Доматите се нарязват на парченца с дебелина половин сантиметър. Филето също се нарязва на парченца. Гъбите на филийки. Между всяко парче патладжан се слага домат, пуешко филе, парченца гъби. Осолява се. Поръсваме готовите ветрила със ситно нарязани магданоз, копър и черен пипер. Заливаме със зехтин и печем, като покриваме ветрилата с хартия за печене. Малко преди да извадим патладжаните от фурната, махаме хартия, която е върху тях и поръсваме с настърган кашкавал.

вторник, 12 юни 2012 г.

Задушени пилешки гърди в многолистно тесто

Много вкусно предложение, което със сигурност ще ви стане любимо ястие занапред


Необходими продукти: 1 пакет бутер тесто, два броя пилешки гърди, 1 кафена чашка настърган кашкавал, 1 лук, 1 жълтък, 100 готварска сметана, сол, черен пипер, 1 лъжица горчица.

Начин на приготвяне: Нарежете лука на ситно. Нарежете пилешките гърди на хапки. Запържете месото и лукът, прибавете сол и черен пипер. Добавете сметаната и оставете за около 10 минути да къкри на котлона. Разстелете тестото на голяма кора. Намажете с горчицата. Разрежете кората на квадрати или на други форми. Поставете от плънката във всяка формичка. Затворете като плик, или според отрязаната форма. Намажете в разбит жълтък и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.


Спагети със сос бешамел

Супер вкусотийка, ако обичате паста, и ако всеки път се чудите как да я приготвите


Необходими продукти: един пакет спагети, грах, царевица, шунка, брашно, прясно мляко, готварска сметана.

Начин на приготвяне: сварете спагетите. Нарежете шунката на ситно. Прибавете нарязаната шунка, сварения грах и сварената царевица към спагетите и разбъркайте. Добавете ситно нарязан босилек. Запържете една супена лъжица брашно. Към нея добавете две чаени чаши прясно мляко и оставете да заври. Когато заври добавете около 200 мл. готварска сметана и свалете от котлона. Добавете към спагетите. Поръсете обилно с настърган кашкавал и запечете в предварително загрята на 180 градуса 
фурна за около 10-15 минути.


Пълнена прясна зелка

Красива и вкусна пълнена зелка - трябва да пробвате и ще се убедите сами!


Необходими продукти: 1 прясна зелка (около един килограм), 600 гр. свинско месо от врат, 500 гр. кайма смес (свинско и телешко), 1 пилешко бутче, 200 гр. бекон, 100-120 гр. ориз, 2 домата, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 200 мл. червено вино, 2 кубчета бульон (зеленчуков и телешки), 100-150 мл зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:  Омесете каймата. Залейте кубчетата бульон със 700 мл.гореща вода. В малко от зехтина задушете нарязания лук. Прибавете каймата и виното. Разбъркайте и задушете, докато останат на мазнина. Поръсете с подправките. Добавете ориза и 200 мл от бульона и оставете да поври, докато поеме течността. В останалата част от зехтина запържете нарязаното месо, обезкостеното сварено бутче. След това запържете заедно със скилидките чесън и нарязания бекон. Изрежете зелката от горната и от долната и страна. Издълбайте вътрешността и я нарежете и стрийте. След това прибавете към месото и задушете, докато омекне. Добавете подправки във вътрешността на зелката (пресен джоджен, магданоз, сол). Нарежете доматите на шайби и наредете на дъното на зелката. Поставете я в глинен съд за печене. Напълнете с плънката, долейте останалия бульон. Затваряте със зелевия капак. Похлупвате гърнето и печете на умерено затоплена фурна  (около 180 градуса) приблизително час и половина.


неделя, 10 юни 2012 г.

Салата табули

Свежа салата, прекрасно допълнение към всяко ястие! Истинска витаминозна бомба, какво друго да кажа :)


Необходими продукти: 1 ч.ч.булгур, 1-2 домата, 2-3 връзки магданоз, една глава стар лук, 1 лимон, сол и зехтин на вкус.

Начин на приготвяне: Накиснете булгура в две чаени чаши вода за един час. Отцедете го и го поставете в голяма купа. Нарежете на ситно лука и доматите и ги прибавете към булгура. Овкусете със зехтин и сока на лимона. Оставете на престои около час. Добавете ситно нарязания магданоз и украсете по желание с нарязани на кръгчета краставички.

п.с. И тази рецепта е публикувана в списание Кулинарен Журнал, брой 16, август 2013, стр. 11
Благодаря на екипа на Кулинарен Журнал!!!

Малки банички с крем ванилия и череши

Красиви и лесни банички, с които приятно ще изненадате всички на Вашата маса


Начинът на приготвяне е същия, както тук http://moqta-kuhnq.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html

Но този път баничките са пълни с домашен крем ванилия и череши.

Кашкавалени пръчици

Вкусни кашкавалени пръчици, които може да поднесете като допълнение на някое ястие или самостоятелно


Необходими продукти: 200 гр.брашно, 200 гр.настърган кашкавал, 125 гр.чисто масло, 7 суп.л.кисело мляко, 2 яйца и сусам и маково семе за поръсване.
Начин на приготвяне: Към брашното прибавяме настъргания кашкавал и яйцата, без единия жълтък. Добавяме разтопеното чисто масло и сол на вкус.  Омесва се твърдо тесто, което се оставя да почива около два часа. След това се разточва на кора с дебелина 0.5 см. От разточеното тесто се изрязват лентички, които се намазват с разбития жълтък и се поръсват със семената. Кашкавалените пръчици печем в предварително загрята фурна до порозовяване.



събота, 9 юни 2012 г.

Торта с кайсии

Свежа торта със сезонни плодове, която ще ви грабне от първото парче


Необходими продукти за блата: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч.брашно, 7 суп.л. вода, бакпулвер и ванилия.
Необходими продукти за крем ванилия: 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия. И кайсии за украса.
Начин на приготвяне на блата: Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях прибавяме пресятото брашно с бакпулвера. Накрая внимателно се добавят и белтъците. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма за печене. Блатът се пече, докато порозовее или докато забодената клечка излезе суха, без полепнало тесто по нея. След това го разрязвате на две части по хоризонтал.
Начин на приготвяне на крема: Яйцата се разбиват със захарта. Към сместа прибавяме по малко от брашното и млякото. Останалото мляко се слага да заври. Когато заври към него прибавяме с непрекъснато бъркане разбитата яйчена смес. Варим до сгъстяване на крема. Когато е готов и го свалим от котлона прибавяме ванилията.
Едната част от блата се слага в тортената чиния и се сиропира, с предварително приготвена смес от 2 ч.ч. прясно мляко, четири лъжици захар и чисто масло, колкото кибритена кутийка. Тази смес се слага да заври, докато се стопи чистото масло. С така приготвения сироп заливате блата. върху него изсипвате половината крем. Отгоре слагате втория блат. Пак го сиропирате и слагате втората част от крема. Украсявате с нарязани кайсии и настърган шоколад, или пожелание с каквото ви харесва!



сряда, 6 юни 2012 г.

Пилешки бутчета със сметанов сос

Практично и вкусно семейно ястие, което лесно ще приготвите за любимите си хора


Необходими продукти: четири пилешки бутчета, 200 мл. готварска сметана, 1 кофичка кисело мляко, индийско орехче, сол, черен пипер, босилек, зехтин

 Начин на приготвяне: Бутчетата се измиват и нареждат в тавичка за печене. Овкусяват се със солта, настъргано индийско орехче и черен пипер. Заливат се със зехтин. Готварската сметана се смесва с кофичката кисело мляко и се заливат пилешките бутчета. Ястието се пече на 200 градуса, приблизително 40 минути. Сервирайте с настърган босилек и чаша студено бяло вино!



петък, 1 юни 2012 г.

Чийзкейк

Оказа се, че това е любимия десерт на моето семейство. Всеки път го правя по различни рецепти, за да преценим коя е най-успешната. Предоставям възможност да видите този експеримент.


Необходими продукти: Два пакета бисквити Роден край, две пакетчета крема сирене, една кофичка заквасена сметана, захар, две яйца, ванилия, чисто масло около 250 гр. и настъргана кора от портокал.
Начин на приготвяне: Натрошавате бисквитите ( използвайте кухненския робот, ако нямате - натрошете бисквитите с точилка: става много бързо и се получават прекрасни трохи). Натрошените бисквити наредете в намазнена с чисто масло форма с откопчаване. Върху тях изсипете разтопеното чисто масло. Оставете в хладилника да се охлада. В купа смесете крема сиренето, заквасената сметана, 1 ч.ч.захар, двете яйца и ванилията. Разбърквайте до получаване на гладка смес. Изсипете тази смес върху охладените вече бисквити и запечете в загрята фурна до порозовяване на горния слой - приблизително 40 мин. Оставете да престои в изключената фурна поне час.


Отгоре може да сложете сладко, в моя случай има само настръгна портокалова кора. Преди да разрежете, за да получите идеален разрез, без да се трошат бисквитите и без да се нарушава горния слой, потопете за няколко секунди ножа в гореща вода! ;)

п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 13/юли 2014, стр. 36