събота, 28 юли 2012 г.

Лесен френски сладкиш

Малък, вкусен и много лесен за приготвяне сладкиш


Необходими продукти: кори за баница, тъмен шоколад, чисто масло и бишкоти

Начин на приготвяне: наредете в тавичка бишкотите в два реда и ги покрийте с разтопения на водна баня шоколад.


След това поставете тавата в хладилник, за да стегне шоколада. През това време подгответе корите за баница. Разтопете чистото масло. Вземете една кора и я намажете с разтопеното чисто масло. Сгъвате я на две и отново намазвате с масло. След това върху намазнената кора поставяте две или три от бишкотите с шоколада и завивате като плик.



Така завитото пликче се намазва с разтопеното чисто масло и се поставя в тава за печене. Когато сте готови с пликчетата ги изпечете в предварително загрята фурна до 170 градуса за приблизително 10 минути. При сервиране може да добивите топинг, сладоледена топка или какво прецените!



вторник, 10 юли 2012 г.

Бутер пънчета с плънка от пилешки гърди

Струва си да си поиграете с бутер тестото - рецептата е много лесна, вкусна и ефектна



Необходими продукти: за бутер тестото - 250 гр.брашно, 100 мл.вода, щипка сол,  200 гр.чисто масло; за плънката - 300 гр.пилешки гърди без кост, няколко кисели краставички, сос песто, дижонска горчица, сол, черен пипер, 100 мл.готварска сметана.


Начин на приготвяне: От брашното, водата и солта замесете тесто. В средата на тестото сложете чистото масло. Завийте тестото и го оставете в хладилника за 15 минути. След това го разточете, както е заедно с маслото. Двата края се пригъват към средата, после още веднъж на две и отново се разточва. Оставя се в хладилника отново за 15 минути. Тази операция се повтаря още веднъж, но от обратната страна на тестото. Готовото тесто разточете на кора. От кората отрежете ленти, които се завиват около пръстен от фолио. Поставете пръстените във формички за мъфини. На дъното на всеки пръстен поставете кръгче от тестото. Намажете пръстените с разбито яйце и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. От същото тесто изпечете капачета за пънчетата, отново намазани с разбито яйце. За плънка на пънчетата подгответе следното - пилешките гърди се измиват и нарязват на малки хапки. Задушете ги в зехтин с малко лук. Прибавете 1 чаена лъжичка дижонска горчица, 1 чаена лъжичка сос песто, сол, черен пипер, няколко нарязани кисели краставички и готварската сметана и оставете да се задуши. С тази плънка напълнете пънчетата от бутер тестото. Затворете ги с капачетата и може да сервирате със стрък пресен босилек.



сряда, 4 юли 2012 г.

Рулца от тиквички с крема сирене и сос песто

Едно предястие трябва не само да е вкусно, но и красиво поднесено. Това възбужда апетита! :)


Необходими продукти: 3-4 тиквички, 2 пакетчета крема сирене, 200 гр. босилек, 100 гр. зехтин, сол, черен пипер, чесън, пармезан


 Начин на приготвяне: тиквичките се нарязват на тънки ивици (с белачка за картофи се получават много добри ивици) и се осоляват. След това се слагат на скарата по пет минути от всяка страна. В купа смесвате 2 пакетчета крема сирене, около 200 гр. ситно нарязан босилек, 2 скилидки счукан чесън, щипка черен пипер, 2 суп.л. пармезан и 100 мл.зехтин. Обърква се добре. Върху изпечена тиквичка слагате от тази смес и завивате на рулце. Получава се ефектно предястие.


неделя, 1 юли 2012 г.

Бутер рулца със свинско филе, горчица и маково семе



Необходими продукти: 250 гр.брашно, 100 мл.вода, сол, 200 гр.чисто масло, дижонска горчица, свинско филе, маково семе, яйце, зехтин.

Начин на приготвяне: от брашното, водата и солта замесете тесто. В средата сложете маслото. Завийте тестото и го оставете за 15-20 минути в хладилника. След това го разточете на лента, както е с маслото вътре в него. Двата края се пригъват към средата, после още веднъж на две и отново се разточва. Оставете в хладилника да почива още 15 минути, след което повторете операцията с разточването и прегъването, но този път от обратната страта на тестото. Готовото тесто разточете на правоъгълна кора. Намажете кората с дижонската горчица.



Върху горчицата наредете свинските филенца, така че да се прокрие цялото тесто. 

Поръсете с риган. Завийте на руло, с помощта на найлончето под тестото. 

Оставете за около час в хладилника, за да се стегне и да може след това да се нареже по-лесно. Нарязаните рулца наредете върху хартия за печене в намазнена тава. Намажете рулцата с разбито яйце и поръсете с маково семе. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за приблизително 15 минути.


Тази рецепта ми донесе награда тефлонов тиган с капак. Публикувана е в списание Кулинарен журнал, брой 17, септември 2013 , стр.46