неделя, 23 септември 2012 г.

Шарено руло втори вид

Веднъж като се убедите, че приготвянето на пандишпаново руло не е нищо сложно, ще започнете с интерпретации по темата с украсата


Необходими продукти за рулото: 4 яйца, 8 суп.л.захар, 2 суп.л.вода, 7 суп.л.брашно, 1 суп.л.какао, 1 п.бакпулвер, 1 ванилия. 


Необходими продукти за крема: 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1ч.ч. захар, 1ч.ч. брашно, 1 ванилия.

Начин на приготвяне на крема: В купа разбийте четирите яйца и захарта, и 350 мл. от млякото. Останалата част от млякото оставете да заври. Към яйчената смес прибавете при непрекъснато бъркане брашното. Добавете тази смес към горещото мляко и бъркайте енергично, докато кремът се сгъсти. Оставете го да се охлади.



Начин на приготвяне на рулото: Разбийте яйцата със захарта и ванилията до сгъстяване. Добавете водата и разбийте още малко. В купичка пресейте брашното и бакпулвера. Добавете към яйчената смес, като разбърквате внимателно. От така получената пандишпанова смес отделете 1/4, към която добавете 1 суп.л.какао и разбъркайте добре. В тавичка, застлана с хартия за печене изсипете жълтата смес и заравнете добре. Върху нея изсипвайте малки порцийки от каковата смес, все едно ще оформяте точки. От средата на всяка какаова точка издърпайте навън лъч с въртеливо движение и ще се получат фигурки, като на снимката. 


Готовото руло изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около две минути, след което намалете температурата на 160 градуса и печете още 5 минути (докато порозовее). 


Сложете изпечения пандишпан върху навлажнена кърпа. Завийте го на руло. Оставете да изстине. След това го развийте и намажете с крема. Завийте отново и оставете да престои в хладилника за няколко  часа.




събота, 22 септември 2012 г.

Шишчета от сьомга

Рибата е не само полезна храна, но и много вкусна. А сьомгата е...една от най-вкусните риби. Слагайте на трапезата по - често от този дар на природата!


Необходими продукти: 600 гр. филе от сьомга (без кости и кожа), зелена чушка, червена чушка, лук, 1 лимон, 2 скилидки чесън, магданоз, 2 с.л. зехтин, сол.

Начин на приготвяне: Измийте добре сьомгата. Подсушете и я разрежете на кубчета. Измийте чушките и лукът. Нарежете ги на парченца с големина около 5 см. Чесъна, зехтина, сока от лимона, солта и магданоза поставете в пасатора и размесете добре. В същата купа прехвърлете нарязаните зеленчуци и парченцата риба. С ръце разбъркайте добре, така че маринатата да се разпредели равномерно върху зеленчуците и рибата. Покрийте купата за 30 минути и оставете в хладилника. Нанижете на дървени шишчета сьомгата, тиквичките, чушката и доматите, като редувате продуктите. 


След това ги изпечете до златисто-кафяво на грил тиган. Ще са ви необходими по около 4-5 минути от всяка страна.



Поднесете готовите шишчета върху плато с гарнитура по желание. 




петък, 21 септември 2012 г.

Лаврак на фурна

Много вкусна риба, лесна рецепта за изпълнение. Гаранция за успех! ;) 


Необходими продукти: два  лаврака, или четири готови филета от лаврак, 2 суп.л.дижонска горчица,  1 суп.л. лимонов сок, 1 суп.л. оцет, 1 чаена лъжичка мед, 4-5 суп.л.зехтин, ситно нарязан копър, 1 лимон нарязан на кръгчета, 5 суп.л. лимонов сок и червен лук за декорация.

Начин на приготвяне: Почистете рибата и я нарежете на филета. 


В пасатор разбийте горчицата, лимоновият сок, оцетът и медът. Постепенно добавяйте зехтинът. Накрай прибавете копъра. 


Посолете рибите. Поръсете с черния пипер. Върху филетата наредете лимоновите резенчета, намажете с по една с. л. лъжица от соса и запечете за 15 мин. в предварително загрята на 200°С фурна. 


Филенцата се сервират с останалия сос и гарнитура по избор.



Хапки с фурми, прошуто и сирена

Невероятна комбинация от вкусове, която определено ще ви се хареса, особено с чаша студено бяло вино ;)


Необходими продукти: 10 фурми (без костилката), 10 ленти прошуто, 50 грама сирене (тофу или синьо сирене).

Начин на приготвяне: с тънко ножче цепнете фурмата през средата и внимателно извадете костилката. 



Напълнете вътрешността на фурмата с намачкано сирене и я завийте с лентичка от прошутото. 



Изпечете в предварително загрята фурна на 185 градуса за 10 минути. 



Получава се чудесно мезе за вино!


Наполеонки

Тази рецепта може да приготвите с любимия си крем, без значение какъв е той, и така ще поднесете един чудесен десерт на близките или гостите си!


Необходими продукти: 800 гр.готово бутер тесто, 1 литър прясно мляко, 3/4 чаена чаша захар, 3/4 чаена чаша брашно, четири яйца, екстракт от ванилия, ядки.


Начин на приготвяне: разточете бутер тестото на кора с дебелина 1 см. Изрежете правоъгълници, наредете ги в тава застлана с хартия за печене. Направете дупки с вилица върху правоъгълниците от тестото, за да не се издуват много при печене и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Крем ванилия пригответе така: разбийте яйцата със захарта и 1 ч.ч. от млякото. Постепенно прибавяйте брашното, за да се получи гладка смес. Останалото мляко сложете да заври. Когато е готово прибавяйте сместа към него при непрекъснато бъркане. Вари се, докато се сгъсти. В тавичка сглобете наполеонките като редувате ред кора от бутер тестото, ред крем. Отгоре може да ги украсите със смлени ядки и натрошени изрезки от бутер тестото. Добре е да престоят една нощ в хладилника, за да омекнат корите и кремът да попие добре. 



неделя, 16 септември 2012 г.

Пълнени постни камби

Рецептата е подходяща за време на пости - лесно и вкусно предложение


Необходими продукти: 10 червени камби, 300 гр. ориз, няколко моркова, броколи, карфиол, сол, черен пипер, зехтин, риган, босилек, къри. За сос бешамел - 200 мл. прясно мляко, 150 мл. готварска сметана, лъжица сос песто, три лъжици брашно.



Начин на приготвяне: изчистете камбите от семките, като запазите дръжки. Те ще използват за затваряне на камбите при печенето. Загрейте зехтин и запържете ориза. Когато стане стъклен добавете нарязаните на ситно моркови, броколи и карфиол. Задушете. На края овкусете със сол, черен пипер, къри и черен пипер. С тази смес напълнете камбите и ги затворете с дръжките. Сложете ги да се пекат в тавичка с малко вода. Печете при 180 градуса за 40 - 45 минути. Сосът пригответе по следния начин - запържете три лъжици брашно в прясното мляко. Добавете сметаната, една лъжица сос песто и бъркайте, докато се сгъсти. Готовите пълнени камби залейте с този сос при поднасяне. 



Пукани люти чушлета

Почитателите на лютичкото определено ще харесат предложението


Необходими продукти: 300 гр. люти чушки, 1 ч.л.сол, 1 ч.л.захар, 3 суп.л.зехтин, 4-5 суп.л.балсамов оцет, чесън, копър



 Начин на приготвяне: чушките се опукват на котлона или във фурната на 200 - 250 градуса. След това ги наредете в предварително стерилициран буркан и редете ред чушки ред нарязан на филийки чесън и ситно нарязан копър. Смесете останалите съставки и залейте чушките. Може да консумирате след няколко часа, защото трябва да престоят в марината. Или буркана затваряте добре и поставяте в хладилника, и ще имате пукани чушлета дълго време.



събота, 15 септември 2012 г.

Тирамису

Ако досега не сте били почитатели на Италианската кухня, след като опитате този десерт вече ще бъдете :)


Необходими продукти: 500 гр. сирене Маскарпоне, 400 мл кафе Еспресо, малко ром, 1 пакет бишкоти, 5 яйца, 1 ч. ч. пудра захар, ванилия и какао за поръсване



Начин на приготвяне: Отделяте жълтъците от белтъците. Жълтъците и пудрата захар се разбиват. Към разбитата смес прибавяте маскарпонето и разбърквате добре. Към белтъците добавете щипка сол и ванилия и разбийте с миксер. Добре разбитите белтъци се добавят към разбитите жълтъци. Кафето се смесва с ром. На дъното на тавичката наредете ред бишкоти, предварително напоени в кафето. Върху тях сложете част от крема. Следва отново ред бишкоти и ред крем. Изравнете отгоре и поставете формата в хладилник. След като стегне кремът поръсете с какао и малко кафе.


неделя, 9 септември 2012 г.

Капама

Комбинацията от свинско месо, зеле...и пръстен гювеч няма какво да се коментира! Класика в жанра!



Необходими продукти за голям гювеч: 500 гр.свинско месо, 300 гр.ориз, 500 гр. кисело зеле, зехтин, риган, босилек, черен пипер, червено вино, сол, соев сос.

Начин на приготвяне: месото се нарязва на парчета за готвене и се маринова в малко червено вино, черен пипер и соев сос. Задушете ориза в зехтин. 



Добавете щипка сол и черен пипер, и бульон и оставете на котлона за около 10 минути. Киселото зеле нарежете на ситно. В гювеча слагайте един ред от зелето, отгоре един ред от ориза, след това от месото и така, докато приключат продуктите. 



Овкусете със сол, налейте червено вино, малко зехтин и печете във фурната за два часа при 180 градуса.



вторник, 4 септември 2012 г.

Питка със сирене

Невероятно вкусна, пухкава питка, която ви препоръчвам да опитате



Необходими продукти: 10.5 грама суха мая, около 750 гр. брашно, 250 мл. топло мляко, 200 мл. вода, 125 мл. зехтин, 2 яйца за тестото и 1 жълтък за намазване на питката, 1 ч.л.сол и 2 ч.л. захар.



Начин на приготвяне: Пресейте брашното и го поставете в купа. Добавете захарта, сухата мая, двете яйца,  зехтина, затопленото прясно мляко и солта. Омесете еластично тесто и го оставете да втася за един час, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на три равни топки. Всяка една топка разточете на лист с диаметър  около 22 см. Първия разточен лист намажете със зехтин. Върху него поставете втория и отново намажете със зехтин. След като поставите и третия лист поръсете малко босилек и натрошено сирене. 



Завийте на руло. Нарежете рулото на  парчета с дебелина приблизително 3 см. и ги наредете в тавата, където ще се пече питката. При нареждането на парчетата застъпете с всяко следващо предходното, за да се оформи като цвете. 



Наредената питка намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам или маково семе и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.


п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 20/октомври 2014, стр.30




неделя, 2 септември 2012 г.

Домашно мариновани маслини

Вкусно допълнение към всяко ястие


Необходими продукти: маслини - зелени, черни, с костилки или без, каквито изберете и каквито предпочитате; босилек, люта червена чушка, розмарин, стрък мащерка, чесън, риган, дафинов лист, зехтин.

Начин на приготвяне: смесвате всички подправки в купа, добавяте ситно накълцаната червена чушка, накълцания чесън и маслините, заливате ги със зехтин и оставяте да престои в хладилника за поне едно денонощие.

събота, 1 септември 2012 г.

Шарена баница от бутер тесто

Ако се чудите по какъв по нестандартен начин да приготвите бутер тестото, пробвайте тази рецепта - много вкусна баница


Необходими продукти: за бутер тестото - 250 гр.брашно, 1 ч.л.сол, 125 мл.вода и 180 гр. студено масло. За оформяне на шарените слоеве - четири яйца и един жълтък, 100-150гр. натрошеното сирене, 200 гр. настърган кашкавал, един буркан кисели краставички, един домат, печен червен пипер, сол, черен пипер, зехтин.

Начин на приготвяне: За направата на бутер тестото - пресейте брашното със солта. Добавете водата и омесете твърдо тесто. Увийте го във фолио и оставете в хладилника за половин час. Чистото масло трябва да се сложи във фолио и да се намачка с точилка, докато се изтъни. След това разточете тестото, сложете маслото в средата, завийте краищата навътре така, че да покриете маслото и разточете. Сгънете правоъгълника като плик и отново го оставете в хладилника за половин час. Процедурата се изпълнява три пъти. След като вече имате готово много листно тесто изрежете от него два кръга с големината на тавичката, в която ще печете баницата. Формата, която използвам е откопчаваща с диаметър на дъното 24 см. Намазвате дъното и стените на формичката с чисто масло. От четирите яйца и сиренето пригответе бъркани яйца и ги охладете. Единият кръг от тестото поставете на дъното на намаслената форма (необходимо е да покриете и стените от вътрешната страна с многолистното тесто) и започнете да нареждате слоевете. Първо сложете половината бъркани яйца, които са охладени. Всички продукти трябва да са охладени. Върху тях наредете половината от нарязаните на кръгчета кисели краставички. След това наредете изпечения и обелен червен пипер. Следва слой настърган кашкавал, отново кисели краставички, нарязан на шайби домат и втората част от бърканите яйца. Върху всичко това сложете втория кръг от тестото. Намажете с разбития жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.



Ето публикувана и тази рецепта - списание Кулинарен журнал, брой 17, септември 2013, стр. 35