сряда, 31 октомври 2012 г.

Свинско печено с круши и ароматни подправки

Изключително ароматно и вкусно предложение за приготвяне на свинско месо - опитайте и няма да съжалявате


Необходими продукти: 800 гр.свинска плешка (без кост), 200 мл. сухо бяло вино, сол, зехтин, соев сос, мащерка, дижонска горчица, черен пипер на зърна, копър на зърна, щипка карамфил, щипка настъргано индийско орехче, 2-3 картофа, 2-3 моркова, 2 круши, 3 малки глави лук и 4-5 скилидки чесън.

Начин на приготвяне: Измийте добре месото. В купа смесете подправките и натрийте добре с тях месото. Завържете го със здрав конец, за да се получи добра форма при печенето. Сложете го в тавата, изсипете малко зехтин и 200 мл бульон, и печете във фурна на 180 градуса. След около 45 минути добавете в тавичката нарязаните и овкусени картофи, круши, моркови, лук и чесън. Печете още 45 минути, или до готовност на месото. Извадете в тавичка готово ястие и завийте с домакинска хартия. Оставете да изстине. Смесете соса от тавичката и бялото вино, и ги сложете да поврят на котлона за 4-5 минути. С този сос залейте месото, след като го нарежете и наредите в подходяща чиния.




Това е публикуваната рецепта в списание Кулинарен журнал, брой 17, септември 2013, стр.35


Бисквитена торта с два вида крем и шоколадова глазура

Вкусна и лесна тортичка, както ще се убедите от рецептата - първият ми опит за този вид глазура


Необходими продукти: два пакета бисквити Закуска (едни бели и едни какао), за крема ванилия - 4 яйца, един литър мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия; за крем какао - 4 яйца, един литър мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия, 4 суп.л.какао. За глазурата: 100 гр.чисто масло, 100 гр. пудра захар, 150 мл. прясно мляко, 150 гр. черен шоколад и още един шоколад, но бял за украсата.

Начин на приготвяне: Крем ванилия приготвяте така - яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се по малко от брашното и половината от прясното мляко. Останалото мляко се оставя на котлона да заври и след това към него при непрекъснато бъркане прибавяме яйчената смес. Вари се до сгъстяване на крема. Накрая се добавя и ванилията. Крем какао се приготвя по абсолютно същия начин, но към сместа с яйцата добавяте какаото. В тавичка започнете нареждането - ред какаови бисквити, потопени в прясно мляко, ред крем ванилия, ред бисквити от белите, ред какаов крем. Оставете в хладилника да стегне добре. През това време пригответе глазурата. На водна баня разтопете двата кафяви шоколада и изсипете върху бисквитената торта. Отново оставете в хладилника да стегне шоколада. Сложете млякото за глазурата да кипне. Прибавете настъргания шоколад, чистото масло и пудрата захар. Бъркайте с дървена шпатула, докато се разтопи напълно шоколада. Залейте с глазурата тортата. Отделно разтопете белия шоколад и с шприц направете украсата върху тортата. Този път оставете в хладилника поне за шест часа. При разрязването използвайте нож потопен в гореща вода.



неделя, 28 октомври 2012 г.

Мъфини

Лесно предложение, как да си направите шарени мъфини


Необходими продукти: 4 яйца, 300 гр.пудра захар, 200 гр.брашно, 125 мл. вода, 125 мл. зехтин, 10 гр.ванилова захар, 1 бакпулвер.

Начин на приготвяне: Пресейте брашното. В купа смесете яйцата и захарта, и разбърквайте докато удвоят обема си. Постепенно прибавете брашното с бакпулвера, водата, зехтина и ваниловата захар. Разбърквайте още 5 - 6 минути. Изсипете съдържанието във формички за печене. Аз отделих една малка част от сместа и към нея прибавих какао, за да нашаря мъфините. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути, или до готовност. Проверявайте с клечка за зъби, до каква степен са готови мъфините.



събота, 27 октомври 2012 г.

Канелони с яйца и сирене

За всички почитатели на Италианската кухня


Необходими продукти: един пакет канелони, пет яйца, 400 гр.сирене, 500 мл.прясно мляко, 5-6 лъжици брашно, бучка прясно масло


Начин на приготвяне: сварете канелоните според инструкциите на опаковката (да не са много сварени, все пак :)). Разбийте в купа три яйца и добавете натрошеното сирене. С тази смес напълнете канелоните. Пригответе сос бешамел по следния начин: в малко зехтин запържете брашното. При непрекъснато бъркане добавете прясното мляко, двете разбити яйца и накрая чистото масло. С този сос залейте канелоните и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. При сервиране поръсете с настърган пармезан (става и с обикновен български кашкавал). Да ви е сладко!


петък, 26 октомври 2012 г.

Бисквитени пасти

Заслужава си да опитате тези красиви пасти, изключително лесни за приготвяне


Необходими продукти: два пакета бисквити Закуска (едни бели и едни какао), за крема ванилия - 4 яйца, един литър мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия; за крем какао - 4 яйца, един литър мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия, 4 суп.л.какао; филирани бадеми за украса.



Начин на приготвяне: Крем ванилия приготвяте така - яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се по малко от брашното и половината от прясното мляко. Останалото мляко се оставя на котлона да заври и след това към него при непрекъснато бъркане прибавяме яйчената смес. Вари се до сгъстяване на крема. Накрая се добавя и ванилията. Крем какао се приготвя по абсолютно същия начин, но към сместа с яйцата добавям какаото. В тавичка започнете нареждането - ред какаови бисквити, потопени в прясно мляко, ред крем ванилия, ред бисквити от белите, ред какаов крем. Отгоре украсете с филирани бадеми. Оставете в хладилник, за да стегне крема и след това нарежете пастичките.


вторник, 23 октомври 2012 г.

Ароматна питка

Какво по- хубаво от аромата на прясно изпечена домашна питка?


Необходими продукти: 500 гр.брашно, 3 яйца, 200 мл. прясно мляко, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л.сол, 20 гр. прясна мая, 6 суп.л. зехтин, брашно за доизмесване, песто, сусам и маково семе за поръсване

Начин на приготвяне: Размийте маята в млякото. Добавете няколко лъжици брашно и оставете да шупне. След това добавете яйцата, зехтина и солта. Омесете меко еластично тесто с пресятото брашно. Оставете го да втаса, докато удвои обема си. Готовото тесто разточете на кора с дебелина 2-3 см. Намажете с пестото и завийте на руло. 



След това оформете кръг и нарежете парченца почти до вътрешната част на кръга. Едното завъртате навън, едното навътре. 



Или оформете по ваше желание. Намажете питката с едно разбито яйце и поръсете със сусам и маково семе. Пече се на 160 градуса в предварително загрята фурна.


п.п. Тази ароматна питка с песто ми донесе награда - продукти Фино. Рецептата е публикувана в списание "Кулинарен журнал", брой 21, ноември 2013, стр. 18. Благодаря на целия екип, че е избрал и оценил моята питка!


понеделник, 22 октомври 2012 г.

Шоколадово руло

За почитателите на сладичкото и за желаещите да експериментират в кухнята - лесно предложение за десерт


Необходими продукти за рулото: 4 яйца, 8 суп.л. захар, 7 суп.л. брашно, 2 суп.л. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, един млечен шоколад за глазура и филирани бадеми за украса

Необходими продукти за крема: 1 литър прясно мляко, крем карамел на Д-р Йоткер, четири лъжици захар, ванилия

Начин на приготвяне на крема: В купичка разтворете кремчето с няколко лъжици от млякото. Останалото мляко сложете да заври. Прибавете четири лъжици захар. Когато заври млякото го дръпнете от огъня и на бавна струйка при непрекъснато бъркане добавете разтвореното кремче. Бъркайте до сгъстяване.

Начин на приготвяне на рулото: В купа смесете яйцата и захарта. Разбъркайте с миксер. Смесете брашното с бакпулвера и добавете към сместа. Добавете водата и ванилията. Разбъркайте добре сместа. Изсипете в тавичка, застлана с хартия за печене. Печете две минути на 200 градуса в предварително загрята фурна и още пет на 160 градуса. Готовото руло извадете върху навлажнена кърпа, посипана с ванилова захар и завийте. Оставете да се охлади. След това напълнете крема и завийте отново. Отгоре залейте с разтопения шоколад и поръсете с филираните бадеми. Оставете за няколко часа в хладилника да стегне и е готово за консумация. 




четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Прясно осолен черноморски паламуд

Рецепта за ценители на морски деликатеси - определено си заслужава да пробвате


Необходими продукти: паламуд, сол, зехтин, чимен, черен пипер, червен пипер, ситно нарязан чесън.


Начин на приготвяне: изчистете паламуда, махнете и костите, и разрежете през корема. Осолете рибата и я оставете да престои 24 часа.



В купа смесете подправките - зехтин, черен пипер, червен пипер, ситно нарязания чесън и малко копър. След това измийте рибата. Намажете я с четка със сместа от зехтин и подправки.


Увийте я в домакинско фолио и я оставете във фризера. Рибата трябва да престои така поне седмица и ще имате страхотно мезе за масата.