вторник, 27 ноември 2012 г.

Винен кебап

Класическа рецепта за приготвяне и поднасяне на винен кебап


Необходими продукти: 600 гр. свинска плешка, няколко глави лук, зехтин, сол, червен и черен пипер, три лъжици доматено пюре, риган, босилек, мащерка, 300 мл. червено вино, соев сос, 200 гр. ориз.

Начин на приготвяне: нарежете плешката на парчета и ги мариновайте във виното и подправките за около три-четири часа. Нарежете на ситно лука. Задушете го в зехтин. 



Добавете месото към лука. Изсипете соса от маринатата, малко вода, доматеното пюре и оставете да се задуши, докато соса се редуцира на половина.


Поднесете със сварен бял ориз.


неделя, 25 ноември 2012 г.

Коледни курабийки

За приготвянето на тези коледни курабийки можете да включите и децата, особено за украсата. С риск да изядат повечето преди да са украсени! :)


Необходими продукти: две яйца, една ч.ч.захар, една ч.ч.зехтин, две супени лъжици мед, един бакпулвер, една супена лъжица канела, една ванилия, щипка джинджифил и 400 гр. брашно.

Начин на приготвяне: Пресейте брашното. Към него прибавете зехтина, яйцата, захарта и омесете тесто. Добавете една ванилия, канелата и джинджифила. Разточете тестото и с помощта на формички изрежете желаните форми. Наредете в тава, застлана с хартия за печене и изпечете в умерено загрята фурна. 



Готовите курабийки може да украсите с шоколадова глазура, която се приготвя така - към 150 мл. мляко се добавя 150 гл. шоколад, 20 гр. чисто безсолно масло и 100 гр. пудра захар. Бърка се до разтопяване на шоколада и се заливат курабийките.






неделя, 18 ноември 2012 г.

Пълнени пилешки гърди

Ефектна, нискокалорична и лесна за приготвяне рецепта - изпробвайте!


Необходими продукти: пилешки гърди, гъби, моркови, кисели краставички, праз, готварска сметана, зехтин, сол, черен и червен пипер, риган, босилек.

Начин на приготвяне: нарежете гърдите на тънки филета. Нарежете гъбите, морковите, киселите краставички и праза. Овкусете парчетата месо с подправките. Върху всяко парче от пилешките гърди сложете от плънката с гъбите, завийте на руло, забодете с клечки за зъби и наредете в тавичка за печене. Залейте рулата с малко зехтин и готварска сметана, и изпечете във фурна на 200 градуса за приблизително 20 минути, или докато е готово месото. Получава се много вкусно и леко ястие. Да ви е сладко!


п.п.Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 5/март 2015, стр. 55



понеделник, 12 ноември 2012 г.

Руло с крем от заквасена сметана  и сладко от вишни

Ефектно руло, с което определено ще впечатлите своите гости


Необходими продукти за рулото: 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия.
Необходими продукти за крема: 400 гр. заквасена сметана,1 ванилия, 3 суп.л. сладко от вишни, 1 пакетче желатин, 3 суп.л. пудра захар. Крокант за украса.

Начин на приготвяне: Пригответе пълнежа за рулото като разбъркате сметаната със захарта. Прибавете към тази смес предварително разтворения желатин. Сипете ванилията и разбъркайте добре. Оставете крема в хладилника, за да се желира. Докато чакате да стегне добре, пригответе блата - разбийте четирите яйца заедно със захарта, докато удвоят обема си. Прибавете пресятото брашно, бакпулвера, ванилията и отново разбъркайте добре сместа. Изсипете в тава застлана с хартия за печене и изпечете за две минути на 200 градуса и още 5 минути на 160 градуса в предварително загрята фурна. Извадете изпечения блат, поставете го върху навлажнена кърпа и внимателно го завийте на руло. Оставете така да поизстине. След това го развийте внимателно. Извадете крема от хладилника и прибавете към него няколко лъжици от сладкото от вишни. Напълнете рулото с крема. Завийте го отново, поръсете с крокант и го оставете в хладилника за един ден да стегне добре. 

неделя, 11 ноември 2012 г.

Крем супа от спанак с крутони

Вкусно, полезно и лесно за приготвяне


Необходими продукти: 600 гр. спанак, един морков, един лук, 2-3 суп.л. зехтин, 150 мл. готварска сметана, магданоз, копър, щипка сол, щипка червен пипер, щипка черен пипер.

Начин на приготвяне: в сгорещен тиган добавете зехтина и задушете ситно нарязания лук. Прибавете нарязания спанак и моркова. Задушете няколко минути. След това добавете малко вода и варете, докато омекне спанака. Овкусете със сол, червен и черен пипер. Добавете ситно няразаните магданоз и копър. Пасирайте всичко до гладко пюре. Разредете с готварската сметана. Сложете на котлона леко да заври, като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня. Добавете застройка от две разбити яйца. Сложете крутоните и сервирайте супата топла. Крутоните аз си ги приготвям така - няколко филии хляб, нарязани на кубчета се слагат в тавичка, поръсват се със сол, черен пипер, босилек, мащерка и зехтин и се запичат във фурната за около пет минути. 



п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 9/май 2014, стр. 10


п.п. Рецептата е публикувана втори път в сп."Кулинарен журнал", брой 11/юни 2015, стр.8 и 9


Тригуни с крема сирене и песто

Солена закуска, която ще приготвите бързо и лесно


Необходими продукти: 500 гр. бутер тесто (в случая съм ползвала готово), едно пакетче крема сирене, песто, едно яйце.
Начин на приготвяне: тестото разточете на кора с дебелина 1 см. Направете 10 квадрата от тестото. В купа разбъркайте добре крема сиренето и пестото. В средата на всеки квадрат сложете от плънката - по около половин супена лъжица. В тавата, която ще използвате поставете хартия за печене и наредете тригуните. Намажете ги с разбитото яйце. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.



Тортили с телешко чили

Интересна рецепта, с която да разнообразите менюто


Необходими продукти за питките тортили: 200 гр.брашно,  200 гр.царевично брашно, 1 суп.л. сол, 3 суп.л.масло.
Необходими продукти за телешкото чили: 600 гр. телешко месо, 3 червени чушки, 2 зелени, 1 жълта, 1 люта чушка, 4-5 скилидки чесън, 2 средно големи глави лук, 2-3 домата, зехтин, сол, дафинов лист, черен пипер, кимион, риган и 1 телешки бульон. 



Необходими продукти за гуакамоле: едно авокадо, два червени домата, лайм, една глава лук, една зелена чушка, щипка сол и малко зехтин.



Начин на приготвяне на тортилите: Пресейте брашното и солта. Постепенно добавяйте разтопеното масло и бъркайте до получаването на трохи. Добавете 3/4 ч.ч. топла вода. От полученото тесто оформете питки с дебелина 12 см. Изпечете питките в грил тиган. Необходими са по две три минути печене от всяка страна.
Начин на приготвяне на телешкото чили: Нарежете месото на парчета и го оваляйте в подправките, като хубаво ги втриете в него. Запържете в зехтин парчетата месо, за да запечатате подправките. След това вземете тенджера и прехвърлете месото там. Добавете нарязаните чушки, накълцания лук, пасираните домати и нарязания на кръгчета чесън. Объркайте всичко добре. Добавете дафиновия лист и телешкия бульон и оставете ястието да ври около един час.
Начин на приготвяне на гуакамолето: обелете и намачкайте с вилица авокадото. Добавете сокът от лайма. Сварете доматите за около минута, обелете ги, намачкайте ги и ги добавете към авокадото. Накълцайте на ситно лукът, добавете и него и зехтина към сместа, и разбъркайте добре. В питката сложете от телешкото чили и гуакамолето, завийте на руло и сервирайте топло. Да ви е сладко!



п.п.- Ето снимка от публикацията на тази рецепта в списание "Кулинарен журнал" :)


събота, 10 ноември 2012 г.

Вкусно мезе за домашно винце в студените дни

Сполучлива рецепта за мезе, с акцент при поднасянето :)
Определено ще се приготвя честичко!


Необходими продукти: две пакетчета крема сирене, обикновено саламурено сирене, магданоз, червен пипер, босилек, сусам.
Начин на приготвяне: смесете в купа сирената и ги размачкайте добре. Оформете топчета. 



Оваляйте някои в сусам, други в ситно нарязания магданоз, а трети в червения пипер смесен със ситно нарязан босилек и имате чудесно изглеждащо мезе за домашно винце. Бързо, лесно, вкусно и ефектно.


неделя, 4 ноември 2012 г.

Пай с круши, ябълки и боровинки

Чудесен сладкиш, който често приготвяме у дома


Необходими продукти: един килограм бутер тесто, две средно големи ябълки, две средно големи круши, 300 гр.боровинки ( може и от сладко, ако не намерите пресни ), канела, три яйца, пудра захар.
Начин на приготвяне: нарежете на парченца ябълките и крушите. Добавете боровинките. Поръсете всичко с малко пудра захар и едно пакетче канела. 

Разточете половината от бутер тестото. Сложете го в тава, където ще печете пая. Върху него изсипете овкусените плодове. 



Разбийте две яйца и ги изсипете върху плодовете. Върху този пълнеж започнете да нареждате като мрежа изрязани лентички от другата част от бутер тестото. След като наредите мрежата я намажете с едно разбито яйце. Изпечете пая в предварително загрята на 160 градуса фурна, до готовност.


п.п. - Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал" бр.20/октомври 2013, стр. 20



събота, 3 ноември 2012 г.

Питка със сирене

Няма нищо по - хубаво и сладко от домашно приготвена питка


Необходими продукти: 500 гр.брашно, 3 яйца, 200 мл. прясно мляко, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л.сол, 20 гр. прясна мая, 6 суп.л. зехтин, брашно за доизмесва, несусам и маково семе за поръсване

Начин на приготвяне: Размийте маята в млякото. Добавете няколко лъжици брашно и оставете да шупне. След това добавете яйцата, зехтина и солта. Омесете меко еластично тесто с пресятото брашно. Оставете го да втаса, докато удвои обема си. Готовото тесто разделете на три топки. Разточете първата на кора с дебелина 2 см., намажете я със зехтин и поръсете с натрошено сирене. 


Втората кора сложете върху първата и отново намажете със зехтин и натрошено сирене. Когато сложете и третата завийте на руло и нарежете на парчета с дебелина около 3-4 см. Наредете ги в тава. 


Оставете да втаса половин час. След това намажете с разбито яйце и изпечете питката в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност.



Телешко чили

За почитателите на вкусното телешко месо - няма как да не ви хареса рецептата


Необходими продукти: 600 гр. телешко месо, 3 червени чушки, 2 зелени, 1 жълта, 1 люта чушка, 4-5 скилидки чесън, 2 средно големи глави лук, 2-3 домата, зехтин, сол, дафинов лист, черен пипер, кимион, риган и 1 телешки бульон.

Начин на приготвяне: Нарежете месото на парчета и го оваляйте в подправките, като хубаво ги втриете в него. Запържете в зехтин парчетата месо, за да запечатате подправките. След това вземете тенджера и прехвърлете месото там. Добавете нарязаните чушки, накълцания лук, пасираните домати и нарязания на кръгчета чесън. Объркайте всичко добре. Добавете дафиновия лист и телешкия бульон и оставете ястието да ври около един час.