неделя, 30 декември 2012 г.

Мезе за червено вино

Много вкусно и лесно за приготвяне мезе




Необходими продукти: козе сирене, няколко домата, босилек, зехтин. 


Начин на приговяне: нарежете козето сирене на кубчета или правоъгълници. Запечете го от двете страни в грил тиган. Доматките нарежете на дебели шайби. Наредете ги в чиния за сервиране, върху всеки домат сложете от козето сирене, поръсете със ситно нарязан босилек (или сух), капнете по няколко капки зехтин върху всяко сиренце и поднесете с чаша червено вино. 



петък, 28 декември 2012 г.

Сусамени гевречета

Красиви гевречета, подходящи за закуска


Необходими продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 пакетче суха мая на Д-р Йоткер, 180 мл. прясно мляко, 1 яйце,  5 суп.л. олио, 1 суп.л сол, 1 суп.л. захар, 1 яйце за намазване на гевречетата, сусам и маково семе.

Начин на приготвяне: разтворете маята в затопленото прясно мляко, добавете захарта и малко брашно и оставете да шупне. В купа пресейте брашното и солта. Към брашното  прибавете маята, разбитото яйце и олиото, и омесете гладко еластично тесто. Оставете да втаса около час, докато удвои обема си. След това премесет втасалото тесто. Оформете топки - приблизително 10 броя. Всяко топка разделете на две и оформете фитилчета. Сплетете ги на геврек като притиснете добре краичетата, за да не се разплетат. Наредете ги в тава за печене, предварително застлана с хартия. Намажете ги с разбито яйце. Поръсете със семената и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.



п.п. Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен Журнал, бр.18,  стр.23/септември 2014


Суши

Убедих се, че всеки може да си го приготви у дома. Нито е толкова сложно, нито е невъзможно. Лесно ще впечатлите приятелите и гостите си с Вашето произведение!



Необходими продукти: 400 гр. ориз за суши, един пакет листи нори, 120 мл. оризов оцет, сол, захар, една тиквичка, една краставица, един пакет рулца от раци, два - три моркова, 150 гр. филе от сьомга, 150 гр. риба тон, паста уасаби.
Начин на приготвяне: сварете ориза при затворен капак на съда. Когато започне да излиза пара, спрете огъня на котлона и оставете така около 10 минути. Към ориза добавете щипка сол, щипка захар и 120 мл. оризов оцет и разбъркайте добре. Оставете малко да се охлади. Върху бамбукова подложка сложете едно парче прозрачно фолио. Върху фолиото сложете първата кора нори с гладката страна надолу. Върху кората разстелете ориз, така че да я покрие добре. Отгоре наредете ред от нарязаната на ивички краставичка, малко от пастата уасаби, малко от рибата и завийте с помощта на подложката на стегнато руло. 


На следващата кора нори може да наредите рулце от раци, нарязан на ивички морков, пак от уасабито или по желание да редувате продуктите. Готовите рулца оставете за час в хладилника, за да стегнат. След това ги нарежете на малки парчета с помощта на остър нож.




събота, 22 декември 2012 г.

Солен пай с пилешко месо, лук и праз

Измислена набързо рецепта, а се оказа вкусна и лесна за приготвяне. Опитайте!


Необходими продукти: тесто за пица (може и готово), един праз, две глави лук, 500 гр.пилешко бон филе, 100 мл.готварска сметана, 150 гр. кашкавал, босилек, сол, черен пипер, риган, кориандър, зехтин.

Начин на приготвяне: Нарежете лука и празът и ги задушете в малко мазнина. Добавете към тях нарязаното на хапки пилешко бон филе.



Добавете 100 мл. готварска сметана и оставете да се задуши. Разточете тестото с дебелина 2 см. Сложете го в тава за печене и оформете бордюр около него, за да не се разтече плънката, когато я изсипете вътре. 



Сложете плънката в средата на тестото, настържете отгоре кашкавала и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност.Сервирайте топло.



неделя, 16 декември 2012 г.

Мъфини с парченца шоколад

Една от безкрайните рецепти и варианти за приготвяне на мъфини, с която допълваме графата на Десерти с печене :) 





Необходими продукти: 200 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, 1 бакпулвер, 2 яйца, 100 гр. разтопено масло , 250 мл. мляко, един натрошен шоколад.
Начин на приготвяне: В купа смесете брашното, пудрата захар и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата, добавете маслото и накрая изсипете млякото. Продуктите от втората купа добавете към първата и с дървена бъркалка разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете натрошените парченца шоколад към сместа и разбъркайте добре. С тази смес напълнете  формички за мъфини.


Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 С за около 20 мин. Проверете дали за готови с клечка за зъби. Ако желаете може да ги украсите с глазура.


Глазурата приготвих така - един белтък, 150 гр.пресята пудра захар и няколко капки лимонов сок разбити с миксера на високи обороти. Може да разделите глазурата в отделни купички и да добавите сладкарски бои и така да направите украса още по-шарена.




понеделник, 10 декември 2012 г.

Солени мъфини

Хубава солена закусчица, бърза и лесна за приготвяне


Необходими продукти: за 12 бройки - едно яйце, 200 гр.натрошено сирене, една кофичка кисело мляко, един бакпулвер, 100 мл.олио от гроздови семки, 150 гр. брашно (или приблизително толкова, че да се получи гъста смес, като за кекс), сол и 100 гр.кашкавал.

Начин на приготвяне: Смесете бакпулвера с киселото мляко. Прибавете разбитото яйце. Започнете да добавяте брашното при непрекъснато бъркане. Накрая добавете натрошеното сирене. Изисипете сместа във формички за мъфини. 



Върху всяка формичка бучнете парченце кашкавал. Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.


петък, 7 декември 2012 г.

Панирана бяла риба - сулка

Рибата трябва да присъства на Вашата трапеза всяка седмица. Предлагам Ви лесна и изпитана рецепта за приготвяне на бяла риба


Необходими продукти: бяла риба, в случая сулка, царевично фино смляно брашно, сол, черен пипер, босилек, естрагон, дивесил, кориандър, риган, лук, бяло вино, яйце, зехтин и лимони.

Начин на приготвяне: изчистете рибата и я нарежете на филенца. Направете марината от подправките, ситно нарязания лук, сок от лимон, няколко капки зехтин и бялото вино и оставете рибата да престои в маринатата поне 8 часа. След това всяко парче потапяйте първо в разбито яйце и след това в царевичното брашно. Изпържете до златисто. 



При поднасянето изстискайте лимонов сок върху парчетата. Подходяща гарнитура е както зелената салата, така и картофена. Да ви е сладко!


п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 9/май 2014, стр.18

неделя, 2 декември 2012 г.

Шоколадови мъфини

Още една от многото рецепти за вкуснички и пухкави мъфини, този път с шоколадова заливка


Необходими продукти: 200 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, 100 гр. какао, 1 бакпулвер, 2 яйца, 100 гр. разтопено масло , 250 мл. мляко. За глазурата: 150 гр. черен шоколад, 100 гр. прясно мляко, 20 грама масло, 100 гр.пудра захар и няколко капки лимонов сок.

Начин на приготвяне: В купа смесете брашното, пудрата захар, какаото и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата , добавете маслото и накрая изсипете млякото. Продуктите от втората купа добавете към първата и с дървена бъркалка разбъркайте, докато се смесят добре. С тази смес напълнете  формички за мъфини.

Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 С за около 20 мин. Проверете дали за готови с клечка за зъби. За приготвяне на глазурата: в млякото сложете натрошения на парченца шоколад, маслото и пудрата захар. Сложете на котлона и бъркайте с дървена шпатула, докато се разтопи шоколада. Залейте с тази глазура мъфините. Върху глазурата може да посипете цветни шоколадови пръчици.