Публикации

Показват се публикации от декември, 2012
Изображение
Сусамени гевречета Красиви гевречета, подходящи за закуска Необходими продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 пакетче суха мая на Д-р Йоткер, 180 мл. прясно мляко, 1 яйце,  5 суп.л. олио, 1 суп.л сол, 1 суп.л. захар, 1 яйце за намазване на гевречетата, сусам и маково семе. Начин на приготвяне:  разтворете маята в затопленото прясно мляко, добавете захарта и малко брашно и оставете да шупне. В купа пресейте брашното и солта. Към брашното  прибавете маята, разбитото яйце и олиото, и омесете гладко еластично тесто. Оставете да втаса около час, докато удвои обема си. След това премесет втасалото тесто. Оформете топки - приблизително 10 броя. Всяко топка разделете на две и оформете фитилчета. Сплетете ги на геврек като притиснете добре краичетата, за да не се разплетат. Наредете ги в тава за печене, предварително застлана с хартия. Намажете ги с разбито яйце. Поръсете със семената и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. п.п. Рецептата е публ
Изображение
Суши Убедих се, че всеки може да си го приготви у дома. Нито е толкова сложно, нито е невъзможно. Лесно ще впечатлите приятелите и гостите си с Вашето произведение! Необходими продукти: 400 гр. ориз за суши, един пакет листи нори, 120 мл. оризов оцет, сол, захар, една тиквичка, една краставица, един пакет рулца от раци, два - три моркова, 150 гр. филе от сьомга, 150 гр. риба тон, паста уасаби. Начин на приготвяне:  сварете ориза при затворен капак на съда. Когато започне да излиза пара, спрете огъня на котлона и оставете така около 10 минути. Към ориза добавете щипка сол, щипка захар и 120 мл. оризов оцет и разбъркайте добре. Оставете малко да се охлади. Върху бамбукова подложка сложете едно парче прозрачно фолио. Върху фолиото сложете първата кора нори с гладката страна надолу. Върху кората разстелете ориз, така че да я покрие добре. Отгоре наредете ред от нарязаната на ивички краставичка, малко от пастата уасаби, малко от рибата и завийте с помощта на подложката на с
Изображение
Мъфини с парченца шоколад Една от безкрайните рецепти и варианти за приготвяне на мъфини, с която допълваме графата на Десерти с печене :)  Необходими продукти:   200 гр. брашно,  100 гр. пудра захар,  1 бакпулвер,  2 яйца,  100 гр. разтопено масло  ,  250 мл. мляко, един натрошен шоколад. Начин на приготвяне:   В купа смесете брашното, пудрата захар и бакпулвера.  В друга купа разбийте яйцата, добавете маслото и накрая изсипете млякото. П родуктите от втората купа добавете към първата и с дървена бъркалка разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете натрошените парченца шоколад към сместа и разбъркайте добре. С тази смес н апълнете  формички за мъфини. Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 С за около 20 мин. Проверете дали за готови с клечка за зъби.  Ако желаете може да ги украсите с глазура. Глазурата приготвих така - един белтък, 150 гр.пресята пудра захар и няколко капки лимонов сок разбити с миксера на високи обороти. Може д
Изображение
Панирана бяла риба - сулка Рибата трябва да присъства на Вашата трапеза всяка седмица. Предлагам Ви лесна и изпитана рецепта за приготвяне на бяла риба Необходими продукти: бяла риба, в случая сулка, царевично фино смляно брашно, сол, черен пипер, босилек, естрагон, дивесил, кориандър, риган, лук, бяло вино, яйце, зехтин и лимони. Начин на приготвяне:  изчистете рибата и я нарежете на филенца. Направете марината от подправките, ситно нарязания лук, сок от лимон, няколко капки зехтин и бялото вино и оставете рибата да престои в маринатата поне 8 часа. След това всяко парче потапяйте първо в разбито яйце и след това в царевичното брашно. Изпържете до златисто.  При поднасянето изстискайте лимонов сок върху парчетата. Подходяща гарнитура е както зелената салата, така и картофена. Да ви е сладко! п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 9/май 2014, стр.18
Изображение
Шоколадови мъфини Още една от многото рецепти за вкуснички и пухкави мъфини, този път с шоколадова заливка Необходими продукти:   200 гр. брашно,  100 гр. пудра захар, 10 0 гр. какао,  1 бакпулвер,  2 яйца,  100 гр. разтопено масло  ,  250 мл. мляко. За глазурата: 150 гр. черен шоколад, 100 гр. прясно мляко, 20 грама масло, 100 гр.пудра захар и няколко капки лимонов сок. Начин на приготвяне:   В купа смесете брашното, пудрата захар, какаото и бакпулвера.  В друга купа разбийте яйцата , добавете маслото и накрая изсипете млякото. П родуктите от втората купа добавете към първата и с дървена бъркалка разбъркайте, докато се смесят добре. С тази смес н апълнете  формички за мъфини. Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 С за около 20 мин. Проверете дали за готови с клечка за зъби. За приготвяне на глазурата: в млякото сложете натрошения на парченца шоколад, маслото и пудрата захар. Сложете на котлона и бъркайте с дървена шпатула, докато се разтопи шоколада. З