понеделник, 14 януари 2013 г.

Фалафели с чеснов сос 

Много приятно и същевременно полезно ястие, което е подходящо за ден бобови, за спазващите 90-дневната диета :)


Необходими продукти: 1 ч.ч. нахут, 1 глава лук, връзка магданоз, 3-4 скилидки чесън, кимион, риган, босилек, сол, зехтин, галета. За соса: една краставица, кисело мляко, две скилидки чесън и сол.

Начин на приготвяне: накиснете нахута във вода от предната вечер. Изплакнете и го отцедете от водата. Прехвърлете в пасатора. Добавете ситно нарязания лук и подправките, и пасирайте до еднородна каша. 


Добавете малко от галетата, щипка сол, и разбъркайте сместа. Оформете фалафелите, оваляйте ги в галета и изпържете в предварително загрята мазнина. Подходящ сос към фалафелите е чесновият. Моят е приготвен така: ситно нарязаната краставица пасирах с киселото мляко в пасатора. Добавих две настъргани скилидки чесън, щипка сол и готово.Бързо, лесно, вкусно и полезно.