Козуначена пита


Наближава Велик ден! Време е за парад на козунаците и затова Ви предлагам тази козуначена пита и се надявам да я харесате толкова, колкото и на мен ми се хареса :)


Необходими продукти: четири яйца (единия жълтък е за намазване на козуначената пита преди печене), пакетче суха мая на Д-р Йоткер, 250 мл. прясно мляко, 150 гр. захар, 50 гр. чисто масло, две лъжици олио, щипка сол, една ампула ванилия, 750 гр. брашно тип 450, сладко от горски плодове, филирани бадеми.

Начин на приготвяне: преди да се започне към омисане на тестото, добре е всички продукти да са със стайна температура. Разтворете маята в малко от млякото, добавете чаена лъжичка захар и чаена лъжичка брашно и оставете да шупне. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете към тях млякото, ванилията, щипка сол и шупналата мая. Постепенно започнете да добавяте от брашното. Към края на замесването прибавете и разтопеното масло, разбъркано с двете лъжици олио. Готово тесто оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. 
Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 1см. 



Намажете я със сладкото. Завийте на руло и оформете кръг от рулото.


Нарежете на филийки от вън навътре, без да достигате до края, както виждате на тази снимка.




Така приготвената козуначена питка сложете в застелена с готварска хартия тава. Оставете да втаса за около половин час. След това я намажете с разбития жълтък, поръсете филираните бадеми и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да не загори отгоре я завийте с фолио след като се зачерви и оставете така до края на печенето.











Коментари

  1. Днес го приготвих и е нещо уникално.Няма да сгреушите ако го направите.Добър апетит.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че сте харесали рецептата.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар:

Популярни публикации от този блог