Козунак
Необходими продукти: 500 гр. брашно за козунаци, 1 пакетче мая на Д-р Йоткер, 150 гр. захар, 250 мл. прясно мляко, 2 яйца, 120 гр. краве масло, 2 суп.л.олио, 1 ампула ванилия, филирани бадеми.
Начин на приготвяне на тестото в машина за хляб: горните продукти (без филираните бадеми) се поставят в машина за хляб, според инструкциите на машината за приготвяне на тесто. След края на програмата, тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност.
Начин на приготвяне на тестото с ръчно месене: маята се задейства в малко от прясното мляко, лъжичка брашно и лъжичка захар. Прибавя се малко от брашното, за да се получи гъста каша. Оставете сместа на топло. В купа разбийте яйцата и останалата захар. Добавете ванилията, останалото мляко и мазнината. В пресятото брашно направете кладенче. Изсипете шупналата мая, яйчената смес и омесете меко тесто. Готовото тесто оставете в намаслена купа на топло, за да втаса за един час, или докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на шест еднакви части. От тях се правят фитили, които се намазват с олио и се сплитат. Плитките се поставят в намазнена и набрашнена тава. Оставете ги на топло да удвоят обема си.
Втасалите козунаци намажете с жълтък и поръсете с филираните бадеми и малко захар.
Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Козунакът е страхотен. Имам 2 въпроса: колко грама е маята на д-р Хоткер и какво брашно използвахте?
ОтговорИзтриванеОпаковка от сухата мая на Д-р Йоткер е 7 гр. и е достатъчна за печиво от 500 g брашно. Винаги ползвам брашно тип 450, ако не намеря вземам брашно за козунаци. Но става и с брашно тип 500.
ОтговорИзтриванеСтрахотен е ! Сега си похапвам сладко,сладко ;),дори не изчаках да изстине ;)Благодаря за рецептата ;) Ирена Стоянова
ОтговорИзтриванеИрена, много се радвам, че харесахте рецептата. Да ви е сладко! :)
ОтговорИзтриванеЗа първи път правя козунак и стана страхотен,благодаря ти за прекрасната рецепта.Петя Калайджиева
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се харесва рецептата ми. Благодаря ви, че четете моя блог, Петя!
ИзтриванеНаправих козунаците си по вашата рецепта. Станаха страхотни, меки, пухкави и ароматни. Много Ви благодаря!!! Весел Великден!!!
ОтговорИзтриванеСполучлива се оказа рецептичката, явно. Весел Великден и на Вас!
ИзтриванеПърво направих козуначената пита, а сега и тези ароматни козуначени плитки - не вярвах, че ще ми се получи, но са толкова вкусни, ароматни, приказка....Честит празник, Сиана! Бъдете щастливи и ни дарявайте с още прекрасни рецепти - Тереза Узунова
ОтговорИзтриванеТака е, и аз си ги харесвам. Честит празник и на Вас, Тереза! Да сме живи и здрави, и да майсторим още повече вкусотийки! ;)
Изтриване