събота, 20 април 2013 г.

Козунак със заквасена сметана

Рецептата е много сполучлива - получи се страхотен козунак. 

Трябва да я опитате и вие! ;)


Необходими продукти: четири яйца  (едното е за намазване), 100 гр. чисто масло + 2 суп. л. олио, 100 мл. прясно мляко, 150 гр. заквасена сметана, 160 гр. захар, 600 гр. брашно, едно пакетче суха мая на Д-р Йоткер, щипка сол, 1 ч.л.ром, 300 гр. конфитюр от ягоди, филирани бадеми.

Начин на приготвяне: активирайте маята в малко топло мляко, добавете лъжичка захар и две лъжички брашно и оставете да шупне. Разбийте трите яйца със захарта. Добавете маслото, сметаната, млякото и активираната мая. Добавете всичко това към брашното и замесете еластично тесто. Ако използвате програма за месене на тесто в хлебопекарната сложете първо течните продукти, след това сухите и включете програмата за тесто. Готовото тесто оставете на топло, докато удвои обема си. След това го разточете на кора. Намажете го с конфитюра и завийте на руло. Нарежете филийки, които наредете във формата за печене. 



Оставете отново да втаса за поне половин час. Готовия козунак намажете с разбитото яйце с малко зехтин и поръсете с филирани бадеми.



Печете в предварително сгорещена фурна на 180 градуса до готовност.