събота, 22 юни 2013 г.

Пълнени чушки с кайма, ориз, и бял сос

Моят вариант на едно традиционно българско ястие


Необходими продукти: шест почистени от семките зелени чушки, лук, 100 гр. ориз, 400 гр.кайма, сол, черен пипер, червен пипер, босилек, риган, зехтин. За соса - три супени лъжици брашно, 150 мл.прясно мляко, 50 мл. готварска сметана, сол, индийско орехче.

Начин на приготвяне: в малко зехтин задушете ситно нарязания лук. Добавете измития и почистен ориз. Когато стане стъклен, добавете каймата и задушете и нея. Сипете малко вода, прибавете подправките и оставете на котлона, докато каймата смени цвета си. С така приготвената смес напълнете чушките. 


Наредете ги в подходяща тавичка, сипете отгоре малко вода и запечете във фурната - на 200 градуса за около половин час. 


Соса пригответе по следния начин: в загрят тиган сипете зехтин и три лъжици брашно. Запържете брашното. Постепенно добавете прясното мляко и готварската сметана. Овкусете със сол и индийско орехче. Оставете да ври около три минути при непрекъснато бъркане. Готовите чушки полейте с този сос при сервиране. Да ви е сладко, приятели!