вторник, 23 юли 2013 г.

Тирамису втори вид

Да се ободрим с едно тирамису! На италиански тирамису означава "ободри ме", заради двете си съставки, които съдържат кофеин - кафе и какао. Както всички знаем, това е един много популярен десерт, не само в Италия. Сред толкова много варианти за приготвянето просто може да се загубите в търсене. Пробвайте различни. Често приготвям тази вкуснотийка. В този случай съм използвала Рикота и Бейлис. Получи се невероятен вкус. Комбинацията от силно експресо и превъзходната смес от сметана и качествено ирландско уиски (което е Бейлиса) няма начин да не ви хареса. 

Необходими продукти: 500 гр. сирене Рикота, 400 мл кафе Еспресо, 200 мл. Бейлис, 2 пакета бишкоти, 5 яйца, 1/2 ч. ч. пудра захар и какао за поръсване.


Начин на приготвяне: Направете експресото и добавете към готовото кафе 200 мл. Бейлис. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците и пудрата захар разбийте, докато побелеят. Сложете ги  в съд, подходящ за водна баня. Сложете тенджера с вода да заври. Над водата сложете купата с жълтъците и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Имайте предвид, че отнема време - поне 15 минути. След това трябва да изчакате готовия крем да се охлади. Когато е готов добавете към него рикотата. Разбъркайте докато се получи гладък крем. Към белтъците добавете щипка сол и ги разбийте с миксер. Добре разбитите белтъци добавете към готовия вече крем от жълтъците, захарта и рикотата. На дъното на подходяща тавичка наредете ред бишкоти, като първо ги напоите в кафето. Върху тях изсипете част от крема. Следва отново ред бишкоти и ред крем. Изравнете отгоре и поставете формата в хладилник. След като стегне кремът поръсете с какао.