Броколи, карфиол и царевица със сос от сирена


Невероятно вкусно постно ястие. Още по-хубаво е, че сега лесно може да се намери пресен карфиол на пазара. Изключително лесна рецепта, която се приготвя много бързо, а е толкова вкусно, че ще накарате и най-големите противници на броколи и карфиол да си хапнат. Опитайте!



Необходими продукти:  една глава броколи, една глава карфиол, 200 гр. сладка царевица, 150 мл. готварска сметана, 300 гр. топено сирене (може да са различни видове, но общото им количество да е 300 гр.), 150 мл. прясно мляко, две - три лъжици брашно, зетин, сол.

Начин на приготвяне: начупете на розички броколито и карфиола. Бланширайте ги в подсолена вода за около десетина минути. Извадете ги и ги оставете да се отцедят. 



В загрята тенджера сипете малко зехтин и две лъжици брашно. Запържете брашното до златисто. Добавете готварската сметана и бъркайте непрекъснато. На тънка струйка добавете и прясното мляко. Овкусете със сол. След като поври 5 - 6 минути, добавете нарязаните сирена и разбъркайте добре. Оставете сместа да се задуши за 10 - 15 минути, като не забравяте да бъркате от време на време. 



Наредете в подходяща за сервиране чиния броколите и карфиола, и изсипете царевицата. Залейте всичко с приготвения сос от сирената. Може да поръсите с настърган кашкавал и да подправите с черен пипер. Да ви е сладко!

п.п. И тази рецепта си намери място в списание "Кулинарен журнал", брой 21, ноември 2013, стр. 25. Благодаря на екипа от списанието!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог