понеделник, 25 февруари 2013 г.

Оризови спагети със зеленчуци

За любителите на китайската кухня едно измислено от мен предложение с оризови спагети


Необходими продукти: оризови спагети, грах, чаревица, тиквичка, джинджифил, две - три кисели краставички, соев сос, зехтин, босилек, черен пипер

Начин на приготвяне: сварете оризовите спагети за две три минути във вряща вода. Отцедете и измийте със студена вода. В уок тиган задушете в малко зехтин нарязаната тиквичка, спагетите, нарязаните краставички, граха и царевицата. 



Добавете една лъжичка настърган джинджифил, соев сос, черен пипер и малко босилек. След десетина минути ястието е готово за сервиране. Да ви е сладко!


четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Сладки охлювчета с шамфъстък, орехи и фанта

На вашето внимание предлагам следния десерт - сладки банички охлювчета с шамфъстък, орехи и фанта. 
Много вкусно и лесно десертче!


Необходими продукти: един пакет кори за баница, 150 гр. счукани орехи, 150 гр. счукан суров шам фъстък, 150 гр.пудра захар, 150 гр.чисто безсолно масло, 100 мл.фанта, две яйца и 100 мл.прясно мляко

Начин на приготвяне: в купа смесете разтопеното чисто масло, пудрата захар и ядките, и разбъркайте добре. Върху всяка кора сложете от тази плънка и завийте на руло. Завийте го като охлювче. Наредете всички охлювчета в тава за печене. Залейте ги със смес от двете яйца, прясното мляко и фантата. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят.







събота, 9 февруари 2013 г.

Свежа салата с броколи, репички и краставица


Необходими продукти: една краставица, две връзки репички, едно броколи, три лъжици кисело мляко, една лъжица майонеза, една лъжица горчица, щипка сол, щипка черен пипер и половин лъжичка балсамов оцет

 Начин на приготвяне: бланширайте броколито за три минути. Нарежете в купа краставицата и репичките. Добавете броколито. В отделна купа смесете киселото мляко, майонезата, горчицата, солта, черния пипер и балсамовия оцет. С получения дресинг залейте зеленчуците.




петък, 8 февруари 2013 г.

Оризови кюфтета с маслини и сирене

Вкусно и лесно за приготвяне ястие 



Необходими продукти: 250 гр.ориз, лук, чесън, риган, босилек, мащерка, сол, черен пипер, маслини, едно яйце, сирене, галета или хлебни трохи


Начин на приготвяне: нарежете на ситно лука и две скилидки чесън. Задушете в масло лука, чесъна и ориза. Сипете малко вода. Когато водата се поеме от ориза свалете от котлона. Добавете подправките и ситно нарязаните маслини. Разбийте яйцето и го добавете и него към сместа. Прибавете галета, за да се получи смес за кяфтета. Оформете кюфтетата и ги изпържете в силно сгорещена мазнина. Сервирайте с млечен сос, или чеснов по желание. Бързо, лесно и вкусно!



Кюфтета от елда

Едно предложение за здравословно хранене - вкусни и лесни кюфтета от елда



Необходими продукти: 300 гр.елда, лук, чесън, сол, черен пипер, мащерка, риган, галета, зехтин

Начин на приготвяне: накиснете елдата от предната вечер в студена вода, за да набъбне добре. Нарежете на ситно лука и две скилидки чесън. В сгорещен тиган загрейте зехтин и задушете лука, чесъна и елдата. Добавете малко вода. Когато водата се поеме от елдата свалете от котлона. Прибавете подправките и галета. Оформете топки. Изпържете ги в силно сгорещена мазнина. Към кюфтетата може да поднесете млечно - чеснови сос.


п.п. Рецептата е публикувана в сп-"Кулинарен журнал", брой 5/март 2015, стр. 53

Питка ала Валентина Зуркан


Моята стотна рецепта :)



Необходими продукти: четири яйца, 900 грама брашно, едно пакетче мая, половин чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, една и половина чаена чаша кисело мляко, 2 чаени лъжички масло, семена за поръсване

Начин на приготвяне: изсипете маята в топла вода, добавете захарта и оставете да шупне. Разбъркайте брашното, солта и добавете и шупналата мая. Прибавете киселото мляко, три жълтъка и четирите белтъка. Замесете гладко еластично тесто. Оставете го да втаса около час и половина - два часа на топло. След като втаса, разделете тестото на четири равни топки. Всяко топче разточете на тънка кора. В тавичката, където ще печете поставете първото разточено топче. Намажете го със зехтин. Върху него сложете второ, пак зехтин и така докрая. В центъра сложете една чаша. Направете четири симетрични разрези с помощта на резец. Направете разрез в посока на горе, започвайки от основата чашата, и разрязвайки тестото до края на външният му периметър. Направете друг такъв разрез от долната срещуположна страна на чашата и съответно разрези в ляво и дясно и ще получите осем триъгълника. Следва да направите разрез в средата на всеки триъгълник като започнете на 1 см. от външният периметър на тестото, и режете в посока на центъра да го достигате.



Предстои да усучете питката - промушете външната страна на всяко едно от триъгълните парчета през процепа, както е показано на снимката: 



Загъването става от долната страна на тестото и се прави два пъти. Повторете процедурата с всички парчета. Оставете питката да втаса за около половин час. 
Това е питката, преди второто втасване:



Намажете я с останалия жълтък, смесен с малко зехтин. По желание може да поръсите семена. 
Това е питката след второто втасване:



Изпечете я в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

А това вече е готовата питка :)


Кекс


Необходими продукти: четири яйца, 1 и 1/2 ч.ч.захар, 1 ч.ч. фанта, 5 суп.л. олио, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, един бакпулвер, една ванилия.

Начин на приготвяне: в купа разбийте белтъци на сняг. В друга купа смесете жълтъците, захарта и олиото и разбийте. Постепенно добавяйте пресятото брашно, бакпулвера, фантата и ванилията. От разбитите белтъци към другата смес добавете една трета и разбъркайте внимателно. След това цялата жълтъчна смес добавете към белтъците и разбъркайте добре, като внимавате да останат въздушни белтъците. Изсипете във форма за печене. Изпечете кекса в предварително загрята фурна да 180 градуса до готовност, като проверявате с клечка от време на време. Готовия кекс може да украсите с пудра захар или шоколадова глазура, или и с двете.



Ризото


Необходими продукти: ориз, лук, грах, моркови, мащерка, риган, розмарин, сол, черен пипер, соев сос, зехтин

Начин на приготвяне: нарежете на ситно лука. Задушете го в малко зехтин, добавете ориза. Когато се задушат добавете малко вода. Когато водата се изпари наполовина добавете грах и нарязани на кубчета моркови. След като ориза уври овкусете с малко соев сос, ситно нарязана мащерка, ситно нарязан розмарин, щипка сол и щипка черен пипер. Поднесете със ситно настърган кашкавал. Да ви е вкусно!







четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Печени пилешки бутчета

Колко вкусни и лесни са простичките рецепти - хубаво пилешко месо, свежа салата и чаша бяло вино - какво повече ни трябва


Необходими продукти: пилешки бутчета, готварска сметана, пресен розмарин, прясна мащерка, сол, черен пипер, зехтин


Начин на приготвяне: Измийте и наредете бутчетата в тава за печене. Нарежете на ситно розмарина и мащерката. Добавете към тях щипка сол, малко черен пипер и с така направената смес хубаво натъркайте бутчетата. Залейте ги с малко зехтин и готварска сметана. Изпечете на 180 градуса, до готовност. Сервирайте със свежа зелена салата, овкусена със сол, зехтин и сок от лимон. Лесно, бързо и свежно ястие - да ви е вкусно!



петък, 1 февруари 2013 г.

Пъстърва на фурна


Необходими продукти: цяла пъстърва, три - четири парчета свински бекон, сол, черен пипер, лимон

Начин на приготвяне: Измийте и изчистете рибата, без да махате главата. Натрийте със сол и черен пипер. Във вътрешността на рибата сложете резени лимон. Завийте около рибата парчетата свински бекон. 


Сложете рибата във фолио, полейте със зехтин, затворете фолиото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20  - 25 минути.