събота, 22 юни 2013 г.

Пълнени чушки с кайма, ориз, и бял сос

Моят вариант на едно традиционно българско ястие


Необходими продукти: шест почистени от семките зелени чушки, лук, 100 гр. ориз, 400 гр.кайма, сол, черен пипер, червен пипер, босилек, риган, зехтин. За соса - три супени лъжици брашно, 150 мл.прясно мляко, 50 мл. готварска сметана, сол, индийско орехче.

Начин на приготвяне: в малко зехтин задушете ситно нарязания лук. Добавете измития и почистен ориз. Когато стане стъклен, добавете каймата и задушете и нея. Сипете малко вода, прибавете подправките и оставете на котлона, докато каймата смени цвета си. С така приготвената смес напълнете чушките. 


Наредете ги в подходяща тавичка, сипете отгоре малко вода и запечете във фурната - на 200 градуса за около половин час. 


Соса пригответе по следния начин: в загрят тиган сипете зехтин и три лъжици брашно. Запържете брашното. Постепенно добавете прясното мляко и готварската сметана. Овкусете със сол и индийско орехче. Оставете да ври около три минути при непрекъснато бъркане. Готовите чушки полейте с този сос при сервиране. Да ви е сладко, приятели!




понеделник, 17 юни 2013 г.

Пълнено авокадо


Да започнем с това, какво е предястието? Ястие, с което започва храненето. Ястие, с което ще се събуди апетита ни. Пълненото авокадо е студено предястие. Съчетанието между риба тон и месестата част от авокадото е чудесна. Свежо и здравословно. Както знаете авокадото е богато на антиоксиданти и минерални вещества. Добър източник е на желязо, цинк, калий, магнезий, витамини В1, В2, В6, А, РР, Е. И не на последно място трябва да знаем, че в 100 грама авокадо се съдържат само 218 калории. Съдържанието на масло в авокадото се нарежда на второ място след маслините. Доколкото знам съдържа толкова протеини, че може да замести месото и сиренето в ежедневното хранене. Затова често хапвайте от този чудотворен плод. 

Необходими продукти:  три броя авокадо, една консерва риба тон в собствен сос

Начин на приготвяне: разделете всяко авокадо на две половинки. Внимателно издълбайте с лъжичка вътрешността, докато остане само кожа.



Вътрешността намачкайте добре с вилица. Добавете консервата риба тон и разбъркайте. С тази смес напълнете всяко авокадо. Получава се много свежо и леко предястие. Сервирайте с добре охладено бяло вино.



Шоколадов кекс


Необходими продукти: 4 яйца, 1 суп.л.чисто масло, 1 ч.ч. кафява захар, 180 гр.брашно, 50 гр. какао, един бакпулвер, 1 ванилия, 200 гр.черен шоколад, шоколадови стърготини

Начин на приготвяне: разбийте яйцата и захарта. Смесете в купа брашното, бакпулвера и какаото. Постепенно при непрекъснато бъркане ги добавете към яйчената смес. Добавете ванилията. Изсипете сместа във форма за печене, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка дали е готов кекса. Когато се изпече, оставете го да се охлади. През това време на водна баня разтопете черния шоколад. Залейте кекса, докато е още топъл шоколада и оставете да се стегне. Украсете с шоколадовите стърготини.


п.п.Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой21/ноември 2014, стр. 38



Пълнени гъби


Необходими продукти: печурки, козе сирене, пресен лук, кашкавал, дижонска горчица, зехтин, черен пипер

Начин на приготвяне: измийте гъбите. Отделете пънчетата. Направете смес от натрошеното сирене, ситно нарязания лук и една лъжица от дижонската горчица. Напълнете гъбите. 


Поръсете ги с черен пипер. Не съм добавила сол, понеже козе сиренето е солено, но ако на вкус не ви е достатъчно, може да посолите. Върху всяка гъбка поставете по едно парче кашкавал. Капнете по една две капки зехтин върху така приготвените гъби. Изпечете ги за 10 минути на 150 градуса.



Пъстърва в хартия


Бързо, лесно, вкусно и полезно

Необходими продукти: пъстърва, сол, черен пипер, зехтин, копър, лимон, хартия за печене

Начин на приготвяне: изчистете рибата. Осолете вътрешността. Овкусете с черен пипер и ситно нарязан копър. Поставете във вътрешността на рибата няколко резена лимон. 



Залейте със зехтин. Завийте я в хартия за печене. 


Изпечете рибата за около половин час на 150 градуса.




вторник, 4 юни 2013 г.

Пилешки крилца с мед и чесън

Ако искате да приготвите нещо пикантно, бързо, лесно и вкусно ето моето изпитано предложение. Рецептата е много успешна и няма начин да не ви се хареса! 


Необходими продукти: 15 пилешки крилца, сол, черен и червен пипер, розмарин, 2 - 3 скилидки чесън, зехтин, 4 супени лъжици мед.

Начин на приготвяне: измийте крилцата и ги овкусете с подправките. 



Изпечете ги във фурна на 200 градуса за 30-40 минути. Нарежете на ситно чесъна. Броя на скилидките чесън е според вкуса ви. Към меда добавете чесъна. С тази смес залейте крилцата и ги оставете да се доизпекат за още 20 минути. Сервирайте с лимонови резени.