събота, 27 юли 2013 г.

Целувчена торта Маги


Тази торта направих за рождения ден на моето момиче, затова я кръстих Маги, като нея. На 25.07 навърши 14 години и реших да я изненадам с торта във вид на сърце. Тортичката е съвсем лека - с бишкоти, домашен крем ванилия, и малко целувки. Дано ви хареса рецептата и да ви е сладко, приятели!




Необходими продукти: един пакет бишкоти, един и половина литър прясно мляко, две пакетчета желатин, 6 суп.л. брашно, три яйца, 1 чаена чаша кафява захар, ванилия, няколко целувки (ако нямате предварително приготвени и не ви се правят, купете си готови), шоколадови пръчици.


Начин на приготвяне: пригответе крем ванилия по следния начин - разбийте яйцата със захарта. В купа смесете брашното и една чаша от прясното мляко и бъркайте, докато се получи еднородна гладка смес. Добавете я към разбитите яйца. Останалото мляко сложете да заври. Постепенно с непрекъснато бъркане започнете да добавяте към млякото от сместа с яйцата, захарта и брашното. Прибавете ванилията. Бъркайте непрекъснато и варете до сгъстяване на крема. Оставете го да се охлади. Пакетчетата желатин пригответе, като първо ги разтворите в 500 мл. прясно мляко (може сок) и след това стопете желатина в микровълновата, но внимавайте да не завира. Изсипете разтворения желатин в кремчето. Във форма сложете ред бишкоти, като предварително ги потапяте в прясно мляко. Върху тях изсипете част от крема. Отгоре наредете натрошените целувки и пак крем. Оставете тортата да се стегне в хладилника за най-малко три часа. След като я извадите от формата, отстрани налепете по стените шоколадови пръчици. Да ви е сладко!



вторник, 23 юли 2013 г.

Тирамису втори вид

Да се ободрим с едно тирамису! На италиански тирамису означава "ободри ме", заради двете си съставки, които съдържат кофеин - кафе и какао. Както всички знаем, това е един много популярен десерт, не само в Италия. Сред толкова много варианти за приготвянето просто може да се загубите в търсене. Пробвайте различни. Често приготвям тази вкуснотийка. В този случай съм използвала Рикота и Бейлис. Получи се невероятен вкус. Комбинацията от силно експресо и превъзходната смес от сметана и качествено ирландско уиски (което е Бейлиса) няма начин да не ви хареса. 

Необходими продукти: 500 гр. сирене Рикота, 400 мл кафе Еспресо, 200 мл. Бейлис, 2 пакета бишкоти, 5 яйца, 1/2 ч. ч. пудра захар и какао за поръсване.


Начин на приготвяне: Направете експресото и добавете към готовото кафе 200 мл. Бейлис. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците и пудрата захар разбийте, докато побелеят. Сложете ги  в съд, подходящ за водна баня. Сложете тенджера с вода да заври. Над водата сложете купата с жълтъците и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Имайте предвид, че отнема време - поне 15 минути. След това трябва да изчакате готовия крем да се охлади. Когато е готов добавете към него рикотата. Разбъркайте докато се получи гладък крем. Към белтъците добавете щипка сол и ги разбийте с миксер. Добре разбитите белтъци добавете към готовия вече крем от жълтъците, захарта и рикотата. На дъното на подходяща тавичка наредете ред бишкоти, като първо ги напоите в кафето. Върху тях изсипете част от крема. Следва отново ред бишкоти и ред крем. Изравнете отгоре и поставете формата в хладилник. След като стегне кремът поръсете с какао. 

събота, 20 юли 2013 г.

Паеля с морски дарове


Паелята е испанско национално ястие, което отдавна е прескочило границите на страната си и се е превърнало в любима храна на ценителите с изтънчен вкус. Знаете ли, че оригиналната рецепта датира от VIII век? Съществуват две легенди за появата на вкусната манджичка. Според едната млад рибар се влюбил и в желанието си да впечатли любимата решил да и сготви нещо. Но понеже бил беден, събрал всички продукти, които намерил в колибата си, метнал ги в голям тиган paellery (което означава за нея) - ястие за любимата, казано иначе. Според другата легенда гладът в Испания по време на арабското нашествие я превърнало в основно ястие за селяните. Готвели го в специални тигани, и паелята служела като откуп за младите неомъжени испанки. И доколкото знам оригиналната рецепта повелява да се готви навън, на огън запален от портокалово дърво. Така аромата на ястието бил неповторим.
В наши дни има много варианти от страна на съставките при приготвянето на паеля. Но три от тях са задължителни  - ориз, шафран и зехтин. Другите съставки може да са морски дарове, различни зеленчуци или месо. Може да се приготвя навън - на открито, може да я сготвите у дома - трябва ви голям плосък тиган и желание!
Към този вариант на паелята може да използвате всякакви морски дарове, за които се сетите, и които обичате. Моята е приготвена с морски миди, скариди и ролца от раци. Е, не е готвена на огън от портокалово дърво, но ви уверавям, че аромата е божествен. 
Много подходящо предложение за летните отпускарски дни край морето!


Необходими продукти: за 4 порции са необходими 300 гр. ориз, 300 гр. миди, един пакет ролца от раци, 300 гр. скариди, 200 гр. грах, червена чушка, два домата, лук, чесън, сол, черен пипер, шафран, мащерка, зехтин, лимон, бяло вино, 600 мл. рибен бульон.


Начин на приготвяне: в загрят тиган капнете малко зехтин и задушаваме нарязания лук. Прибавете нарязаната червена чушка, ориза и разбъркайте. Изсипете 5 суп.л. бяло вино и оставете да се задуши. Добавете настърганите домати. Овкусете със сол и черен пипер. Когато ориза поеме виното добавете и бульона - по малко, като разбърквате от време на време. Оставете ястието да поври на слаб огън за около 10-тина минути. Накрая добавете морските дарове. Оставете за още 5 минути. След това добавете сока на един лимон, малко мащерката и разбъркайте добре. При поднасяне украсете с резенчета лимон. И да не забравите чаша изстудено бяло вино! 



понеделник, 15 юли 2013 г.

Картофена запеканка с шунка и наденица

Всички обичаме домашно приготвената храна. Но, често нямаме време или сме изморени след работния ден. Тази рецепта се приготвя бързо. Не е трудоемка. Докато хапвате салатката, вечерата ще е изпечена и готова за поднасяне. Картофената запеканка във всеки един нейн вариант е много вкусно ястие. Ще се убедите че рецептата, която предлагам е лесна и се приготвя бързо. Наистина добър вариант за забързаното ни ежедневие!


Необходими продукти: за четири порции - 500 гр. картофи, 150 гр. шунка, една сръбска наденица, 150 гр. кашкавал, 100 ml готварска сметана, сол, черен пипер, прясна мащерка, пресен копър, зехтин.

Начин на приготвяне: измийте, обелете и нарежете картофите. Наредете ги в тавичка за печене. Поръсете с подправките, залейте с готварската сметана, капнете малко от зехтина и запечете за половин час във фурната на 180° С. През това време подгответе другите продукти - нарежете на кръгчета наденицата, а шунката и кашкавала на хапки. Добавете ги към вече запечените картофи и върнете във фурната за още 10-тина минути. Поднесете ястието топло. Да ви е сладко!


п.с. - Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 24 /  декември 2013


п.с. - Отново публикация на рецептата в сп.Кулинарен журнал, брой 2 / януари 2014

събота, 6 юли 2013 г.

Лятна торта Диня

Лятна торта Диня


Попаднах на подобна снимка, и взаимствах идеята, защото ми хареса. Лято е, жега е, имаме нужда от нещо свежо и разхладително. Какво по-хубаво от един подобен експеримент. Резултата е мнооооооого свеж - торта с блат от ...диня. Опитайте, няма начин да не ви хареса тази лятна идея!


Необходими продукти: една диня, малко пакетче сметана, плодове и крокант за украса.

Начин на приготвяне: отрежете динята от двете страни така, че да може да стои в поднос. 


Внимателно отделете останалата част от кората на динята. Аз я оформих като конус.


Разбийте сметана с миксер. В моя вареант съм добавила малко разтопен черен шоколад към сметаната. Отрязаната диня оформете така, че да прилича на блат. Намажете я с разбитата сметана. Отгоре наредете плодове за украса.


п.с. - Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен Журнал, брой 16/август 2014, стр.25