неделя, 22 септември 2013 г.

Печени пилешки подбедра, но ... по-различни


Всички сме пекли пилешки подбедра, но тези определено са по-различни - имат хрупкава коричка от хлебни трохи и магданоз, която е запечатала крехкото пилешко месо. Опитайте и ще се убедите колко е вкусно!

Необходими продукти: няколко пилешки подбедра, хлебни трохи, връзка магданоз, зехтин, сол - хималайска или смляна морска, черен и червен пипер, дижонска горчица.

Начин на приготвяне: Почистете пилешките подбедра. Осолете ги и ги изпържете до златисто в малко зехтин. В купа смесете хлебните трохи, ситно нарязания магданоз и зехтин. Нека сместа стане лепкава. Запържените пилешки подбедра намажете с дижонската горчица. Върху горчицата намажете от хлебните трохи с магданоза. Горчицата ще служи за залепване на тази смес върху месото. Наредете така приготвените подбедра в подходяща тавичка. 


Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 40-50 минути. Поднесете ги топли, а гранитурата е пожелание. Моята гарнитура е домашен картофения чипс, изпечен в масло. 


Да ви е сладко!


неделя, 8 септември 2013 г.

Къпиново изкушение



Лятото е отпускарския сезон – време за почивка. Какво по-хубаво да сме сред природата – чист въздух, тишина, спокойствие и …дори телефоните почиват, защото няма обхват. J Разхождаме се из поляните и горите, берем горски къпини. Е, трябваше някак да се оползотворят след беритбата. Така ми хрумна идеята за този лек десерт.  Препоръчвам да опитате тази комбинация от квасена сметана и горски къпини - невероятно вкусно. Приготвя се много бързо и лесно.


Необходими продукти: две кофички заквасена сметана от 200 ml, една сладкарска сметана от 200 ml, захар, две пакетчета желатин, 300 грама къпини, два пакета бисквити Роден край - едните с мляко, другите с какао.



Начин на приготвяне: смесете заквасената сметана със захарта. Разбийте с миксер сладкарската сметана и я добавете към заквасената. Разтворете двете пакетчета желатин според указанията и ги добавете към сметаната. Изсипете 150 грама от къпините в сместа и разбъркайте. В тава с откопчаване с размер 24 см. наредете от бисквитите, докато се покрие дъното. Изсипете сметановата смес. Оставете в хладилника да стегне добре. След това украсете с останалите къпини. Да ви е сладичко!


п.с. - Ето и публикацията на тази рецепта в сп.Кулинарен Журнал, брой 16/август 2014, стр.26