неделя, 28 декември 2014 г.

Киш



Необходими продукти: 150 гр. чисто безсолно масло, 300 гр. брашно, половин чаена чаша вода, сол, 200 гр. бекон, три праза - средно големи, 150 гр. топено сирене, две яйца, ч.л. червен пипер, ч.л. дижонска горчица, зехтин за готвене.



Начин на приготвяне: Пресейте брашното. Стрийте с пръсти брашното и маслото до получаването на маслени трохи. Направете кладенче в средата на сместа и там сипете водата. Омесете с ръце и оформете топка. Сложете тестото за 30 минути в хладилника, за да се стегне. През това време направете плънката. Нарежете на ситно праза, а бекона на малки квадратчета. В загрят тиган сипете две лъжици зехтин за готвене. Задушете праза и бекона за 4-5 минути. Добавете топеното сирене, нарязано на малки парченца и бъркайте. Овкусете с щипка сол (внимавайте да не пресолите, защото бекона е солен) и червен пипер. Сложете една лъжица дижонска горчица в сместа. Задушете за още две - три минути. 



Добавете двете разбити яйца, разбъркайте и славете от котлона. 
Намаслете формички за тарт. Извадете тестото от хладилника, сложете го на плота и го разточете на тънка кора. Разстрелете тестото върху формичките, като оставите ръб отстрани, висок 4-5 см. 



Надупчете блата на няколко места с вилица. Отгоре сложете фолио или хартия за печене и различни семена - боб, ориз или с каквото разполагате. 



Така приготвените тартове изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Отстранете хартията и семената. Напълнете формичките с плънката, която приготвихме от бекона и праза. Изпечете така приготвения киш за 30 минути. Да ви е сладко!



п.с. Рецептата е публикувана в сп. Кулинарен журнал, брой 6 / март 2015, стр.59