Торта с шоколадов мус


Необходими продукти за блатовете: 180 гр. брашно, 150 гр. кафява захар, 125 гр. бяла захар, 60 гр. какао, 1 и 1/4 ч.л.сода, 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 2 яйца от свободни кокошки, 140 мл. гъст айрян, 75 мл. чисто масло, 140 мл. топло експресо.

Необходими продукти за шоколадовия мус: 200 гр. мин.80% черен шоколад, 200 гр. млечен шоколад, 400 гр. сладкарска сметана, 3 жълтъка, 3 белтъка.

Начин на приготвяне на блатовете: в купа смесете сухите съставки и разбъркайте добре. В друга купа смесете двете яйца, айряна, стопеното чисто масло и разбийте. Добавете експресото и разбъркайте. Добавете течните съставки към сухите и отново разбъркайте добре, до получаването на хомогенна смес. Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка с откопчаващи се стени с диаметър 18 см. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 мин., или до готовност - проверявайте дали сместа е изпечена с помощта на дървен шиш, или клечка за зъби. След като блата се изпече, оставете да се охлади добре. Разрежете го на три блата. Ако ще използвате тава с размер 24 см., направете две дози от блатовене и след изпичане ги разрежете на две всеки.

Начин на приготвяне на шоколадовия мус: В тенджера загрейте до кипване сметаната и двата шоколада. Оставете ги настрана да се охладят за 40 мин. На водна баня разбийте трите жълтъка и ги прибавете към охладения ганаш. Отново оставете в хладилника за 40 мин. Пак на водна баня разбийте този път трите белтъка с щипка сол и също ги прибавете към муса. Разбъркайте добре и оставете в хладилника да се стегне за два часа.

Сглобяване на тортата: в подходящ поднос сложете единия блат. Намажете го с една трета от шоколадовия мус. Сложете втория блат и пак намажете с мус. След това сложете и третия блат и намажете с шоколадовия мус, като оставите малко и за намазване на стените на тортата. Така приготвената торта може да украсите с каквото ви хрумне и каквото предпочитате. Моята торта е украсена с шоколадови бонбони със стафиди, а отстрани има смелени ядки. Надявам се да харесате тортата и да ви е сладко!







Коментари

Популярни публикации от този блог