Бутер коледна елха и бутер Дядо Коледа с пълнеж


Наближава Коледа и е време да помислим с какво да украсим коледната трапеза. Предлагам ви коледна елха и Дядо Коледа от бутер тесто с пълнеж. Много бързо и лесно се приготвят. А резултата е не само вкусен, но и приятен за окото. С един килограм бутер тесто се приготвя или коледната елха или главата на Дядо Коледа - опитайте, изглежда сложно, но е много лесно и ефектно. Ще обясня паралелно приготвянето и на елхата и на главата на Дядо Коледа, защото и за двете използвах по един килограм бутер тесто, и един и същ пълнеж. Надявам се да ви се хареса рецептата!

Необходими продукти за коледна елха или Дядо Коледа: един пакет бутер тесто от 1 кг., две ябълки, кафява захар, две яйца, канела.

Начин на приготвяне: Един килограм бутер тесто разделете на две равни части. Едната част сложете върху хартия за печене. За да оформите коледна елха оформете с изрязване тестото така:


Ако искате да приготвите главата на Дядо Коледа изрежете тестото така:


Върху така изрязаната половина от тестото сложете пълнежа приготвен от едното разбито яйце, две настъргани ябълки, кафява захар на вкус и канела. От останалата половина от бутер тестото за приготвяне на елхата изрежете по същия начин, както основата и я поставете върху частта с пълнежа. Завийте крайчетата на елхата, ето така:


За главата на Дядо Колета от втората половина на бутер тестото изрежете братата и я поставете върху основата с пълнежа, като завиете крайчетата. Ето така изглежда изрязаната брада:


От останалите парчета от бутер тестото оформете нос с мустаци, очи и шапка, и ги поставите върху основата. Ето как ще изглежда Дядо Коледа преди печенето:


И така, намажете елхата или Дядо Коледа с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Ето готовия резултат:


Да ви е сладко!


Коментари

Популярни публикации от този блог