събота, 26 април 2014 г.

Великденска торта - парфе Зебра



На най-хубавия празник Великден не може да минем без торта, особено като си имаме именник - моята майка. Да ни е жива и здрава, и още много пъти да празнуваме. Предлагам една изключително лесна за приготвяне торта, която няма да отнеме много от времето ви. Единствено трябва да се изчака да стегне, преди да я разрежете.



Необходими продукти: две големи кофички заквасена сметана, един пакет бисквити Роден край, кафява захар, какао, две пакетчета желатин, 50 ml сладкарска сметана, 50 гр.чисто безсолно масло, ягоди и натрошени орехи за украса.



Начин на приготвяне: във форма с ринг, с диаметър 24 см. наредете бисквитите Роден край. В купа изсипете едната заквасена сметана, разбъркайте и добавете три-четири лъжици захар (ако обичате по сладичко сложете според вкуса си). Разтворете единия желатин според указанията на опаковката. Добавете го към сметаната. Направете същото с другата заквасена сметана и втория желатин, но към нея добавете 4 суп.л.какао. По стените на ринга наредете нарязаните ягоди. Започнете да добавете от двете смеси върху бисквитите, както като правите кекс зебра. Първо изсипете голяма лъжица от бялата смес. В средата на бялата смес изсипете от кафявата смес. Продължете така, докато свършат смесите - първо от едната и в нейната среда от другата. Оставете тортата в хладилник да стегне добре за поне час. След това махнете ринга. Украсете покрая с натрошени орехи. Разбийте сладкарската сметана с разтопеното чисто масло и намажете отгоре тортата. Нарежете и ...да ви е сладко! Надявам се да харесате това Великденско предложение от мен!



п.с. сп.Кулинарен журнал, брой 14/ юли 2014, стр.59




сряда, 23 април 2014 г.

Кюфтета от булгур


За любителите на постни ястия предлагам една вкусна комбинация от булгур, чесън, джинджифил, лимонова кора. Бързо за приготвяне, лесно и вкусно. Пълноценна зърнена храна с ниско съдържание на мазнини. Редовната употреба на булгур може да понижи високото кръвно налягане и да подсили имунитета ви. Фибрите, които се съдържат в булгура ще помогнат за по-добрата обмяна на веществата. Опитайте тази изпробвана рецепта!

Необходими продукти: две чаени чаши булгур, три стръка пресен лук, настъргана кора от лимон, чаена лъжичка настърган джинджифил, две скилидки чесън, сол, черен пипер, кимион, чисто масло, брашно.



Начин на приготвяне: сварете булгура. Като поизстине добавете ситно нарязания лук, счукания чесън, настърганата кора от лимон, настъргания джинджифил, овкусете със сол и черен пипер, добавете кимион и разбъркайте добре така получената смес. Добавете около една и половина чаена чаша брашно и оформете кюфтенца. Препоръчвам да пробвате с ринг, за да се получи добра формата. Нещо, което следващия път и аз ще направя, че сега се получиха като плескавици. Наредете кюфтенцата в покрита с хартия тава за печене. Върху всяко кюфте сложете по парченце чисто масло. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути.





неделя, 13 април 2014 г.

Здравословни протеинови палачинки

Това е вариант на класически палачинки за закуска, но ... здравословни. Рецептата е много вкусна, богата на протеин, с изключително малко мазнини. Приготвя се бързо и лесно. Може да приготвите по-гъста смес, и ще имате протеинови питчици, ако е по-рядка ще приготвите палачинки! Опитайте, особено ако спортувате!



Необходими продукти: 1 ч.ч. овесени трици, едно яйце, три белтъка, 1 ч.ч. извара, канела, вода или мляко(колкото е необходимо, за да стане гъсто като смес за палачинки).


Начин на приготвяне: Смесете всички продукти и ги разбъркайте добре. Загрейте тефлонов тиган. Сложете съвсем малко масло в тигана. С черпак изсипете от сместа и печете по минута - две от двете страни. Резултата е вкусна, здравословна закуска за вас и вашето семейство. Опитайте, ще харесате този вариант!


събота, 12 април 2014 г.

Кекс с фурми, локум и орехи

Вариации на тема кекс - колкото искате. Този път рецептата ми е с фурми, локум и орехи. Много вкусен кекс се получи.Опитайте го и Вие!

Необходими продукти: три яйца, една чаена чаша кафява захар, една ванилия, един бакпулвер, една чаена чаша фанта, половин чаена чаша чисто масло, брашно - около три чаени чаши или докато се получи гъстота за кекс, няколко фурми, 100 гр. натрошени орехи и една кутия локум.

Начин на приготвяне: разбийте яйцата със захарта на гъст крем. Добавете разтопеното масло и ванилията и разбъркайте добре. Добавете  и фантата. Пресейте брашното с бакпулвера и започнете на части да го добавяте към яйчената смес. Намазнете и набрашнете формата в която ще печете кекса. Изсипете половината от сместа във формата. Сложете парченца от нарязания локум, нарязаните фурми и натрошените орехи. Изсипете втората част от сместа и изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка дали е изпечен. Да ви е сладичко!


вторник, 8 април 2014 г.

Крем супа от карфиол


Всички знаем колко е полезен карфиола, затова предлагам на Вашето внимание тази лесна и бърза рецепта за крем супа от този вкусен зеленчук

Необходими продукти: 1 кг. карфиол, 1 1/2 л. пилешки бульон, 1 глава лук, 2 средно големи картофа, 2 супени лъжици краве масло или зехтин, 1-2 щипки индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, 1/2 чаена чаша готварска сметана. За украса - ситно нарязан магданоз и хлебни крутони.



Начин на приготвяне: Задушете лука в маслото до омекване. Залейте с пилешкия бульон. Когато заври добавете нарязаните на кубчета картофи и разделения на розички карфиол. Прибавете сол и черен пипер на вкус и варете на тих огън до пълното сваряване на зеленчуците. Пасирайте всичко много добре с пасатор. Добавете сметаната, индийското орехче и разбъркайте. При сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз и/или хлебни крутони. Да ви е сладко!



п.с. - Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 23/ декември 2014, стр.10



сряда, 2 април 2014 г.

Домашно приготвено енергийно блокче или домашно Корни



Тези десертчета, които се предлагат по магазините за мен са едни сладки боклуци. Само се загледайте в съдържанието им и ще се убедите, че е така. В действителност е много лесно да си приготвим у дома такъв десерт без да му добавяме консерванти и стабилизатори. Супер лесно е, вижте продуктите и приготвянето им.

Необходими продукти: 250 гр. фини овесени ядки, половин чаена чаша мед, 200 гр. сусамов тахан, какао, 150 гр. стафиди, 50 гр. лешници, 50 гр. орехи, 50 гр. червени боровинки 

Начин на приготвяне: Лешниците и орехите смелете в кухненския робот. Смесете овесените ядки с лешниците и орехите. Добавете боровинките и какаото и разбъркайте добре. Прибавете меда и сусамовия тахан. В намазнена и покрита с хартия за печене тавичка изсипете тази смес. Запечете в сгорещена фурна за 10-тина минути на 180 градуса. 
Eто готовото за рязане корни:



Разрежете на блокчета, докато е още топло. И готово - бързо, лесно, вкусно, здравословно домашно приготвено десертче. Може да си вземете за работа и да дадете на децата за училище. Пробвайте и ще видите колко е лесно! И вкусно!