неделя, 19 октомври 2014 г.

Печена тиква с яйца и прясно мляко 

Този вкусен и полезен плодов зеленчук - тиквата, е много подходяща за приготвяне на различни десерти. Има много рецепти за десерти с тиква. Моето актуално есенно предложение днес е за печена тиква с яйца и прясно мляко. Бърз и лесен за приготвяне десерт - опитайте.


Необходими продукти: един килограм настъргана тиква, четири яйца от свободни кокошки, чаена чаша кафява захар, 500 мл. прясно мляко, канела.

Начин на приготвяне: настърганата тиква сложете в тавичка за печене. Поръсете с половината захар и канелата. Разбийте яйцата с останалата захар и прясното мляко. Залейте тиквата. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна приблизително един час (или по-точно, докато стегне млечния крем). Бързо, лесно, вкусно и полезно! Да ви е сладко!


събота, 11 октомври 2014 г.

Есенни мъфини с тиква и лимец


Прекрасна есен е навън. Реших да приготвя едни есенни мъфини с тиква, лимец и пълнозърнесто брашно - винаги използвам типични за сезона плодове и зеленчуци, а сега е времето на тиквата. Опитайте ги -  имат вкус като тиквеник, без да са така мазни - много вкусни, лесни и бързи за приготвяне! 

Необходими продукти: три яйца от свободни кокошки, една чаена чаша кафява захар, един бакпулвер, 250 гр. настъргана тиква, 120 грама чисто безсолно домашно масло, 60 мл. домашно прясно мляко, 200 грама пълнозърнесто брашно, 80 грама лимец.

Начин на приготвяне: разбийте на гъста пяна яйцата със захарта. Добавете разтопеното чисто масло, и при непрекъснато бъркане добавяйте постепенно предварително пресятото с бакпулвера брашно. Накрая добавете настърганата тиква. 


Изсипете сместа във формички за мъфини. Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте дали са изпечени с дървена клечка за зъби или шишче. Надявам се да ви хареса това мое предложение! Пожелавам цвета и топла есен на всички!