неделя, 28 декември 2014 г.

Киш



Необходими продукти: 150 гр. чисто безсолно масло, 300 гр. брашно, половин чаена чаша вода, сол, 200 гр. бекон, три праза - средно големи, 150 гр. топено сирене, две яйца, ч.л. червен пипер, ч.л. дижонска горчица, зехтин за готвене.



Начин на приготвяне: Пресейте брашното. Стрийте с пръсти брашното и маслото до получаването на маслени трохи. Направете кладенче в средата на сместа и там сипете водата. Омесете с ръце и оформете топка. Сложете тестото за 30 минути в хладилника, за да се стегне. През това време направете плънката. Нарежете на ситно праза, а бекона на малки квадратчета. В загрят тиган сипете две лъжици зехтин за готвене. Задушете праза и бекона за 4-5 минути. Добавете топеното сирене, нарязано на малки парченца и бъркайте. Овкусете с щипка сол (внимавайте да не пресолите, защото бекона е солен) и червен пипер. Сложете една лъжица дижонска горчица в сместа. Задушете за още две - три минути. 



Добавете двете разбити яйца, разбъркайте и славете от котлона. 
Намаслете формички за тарт. Извадете тестото от хладилника, сложете го на плота и го разточете на тънка кора. Разстрелете тестото върху формичките, като оставите ръб отстрани, висок 4-5 см. 



Надупчете блата на няколко места с вилица. Отгоре сложете фолио или хартия за печене и различни семена - боб, ориз или с каквото разполагате. 



Така приготвените тартове изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Отстранете хартията и семената. Напълнете формичките с плънката, която приготвихме от бекона и праза. Изпечете така приготвения киш за 30 минути. Да ви е сладко!



п.с. Рецептата е публикувана в сп. Кулинарен журнал, брой 6 / март 2015, стр.59





събота, 27 декември 2014 г.

Пълнен лефер




Необходими продукти: лефер, една връзка магданоз, една връзка копър, две глави лук, две скилидки чесън, сол, черен пипер, босилек, риган, розмарин, карамфил, мащерка.

Начин на приготвяне: изчистете рибите. Отстранете костта, като прегънете опашката на рибата в края, съвсем до перката - прегънете докато се счупи. Счупете костта до главата и я отстранете. Внимателно извадете месото на рибата - да остане само кожата. 



Нарежете лука на ситно. Сгорещете тиган, сипете една лъжица зехтин за готвене и задушете лука и чесъна. Добавете ситно нарязания магданоз и копър, и разбъркайте. Добавете месото от рибите и задушете. 



С готовата смес напълнете рибите. Зашийте ги, за да не излезе пълнежа при пърженето, или използвайте клечки за зъби, за да затворите отвора. 


Оваляйте рибите в брашно и изпържете по две - три минути от страна. 


Поднесете с картофена салата. Да ви е сладко!







петък, 26 декември 2014 г.

Торта с шоколадов мус


Необходими продукти за блатовете: 180 гр. брашно, 150 гр. кафява захар, 125 гр. бяла захар, 60 гр. какао, 1 и 1/4 ч.л.сода, 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 2 яйца от свободни кокошки, 140 мл. гъст айрян, 75 мл. чисто масло, 140 мл. топло експресо.

Необходими продукти за шоколадовия мус: 200 гр. мин.80% черен шоколад, 200 гр. млечен шоколад, 400 гр. сладкарска сметана, 3 жълтъка, 3 белтъка.

Начин на приготвяне на блатовете: в купа смесете сухите съставки и разбъркайте добре. В друга купа смесете двете яйца, айряна, стопеното чисто масло и разбийте. Добавете експресото и разбъркайте. Добавете течните съставки към сухите и отново разбъркайте добре, до получаването на хомогенна смес. Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка с откопчаващи се стени с диаметър 18 см. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 мин., или до готовност - проверявайте дали сместа е изпечена с помощта на дървен шиш, или клечка за зъби. След като блата се изпече, оставете да се охлади добре. Разрежете го на три блата. Ако ще използвате тава с размер 24 см., направете две дози от блатовене и след изпичане ги разрежете на две всеки.

Начин на приготвяне на шоколадовия мус: В тенджера загрейте до кипване сметаната и двата шоколада. Оставете ги настрана да се охладят за 40 мин. На водна баня разбийте трите жълтъка и ги прибавете към охладения ганаш. Отново оставете в хладилника за 40 мин. Пак на водна баня разбийте този път трите белтъка с щипка сол и също ги прибавете към муса. Разбъркайте добре и оставете в хладилника да се стегне за два часа.

Сглобяване на тортата: в подходящ поднос сложете единия блат. Намажете го с една трета от шоколадовия мус. Сложете втория блат и пак намажете с мус. След това сложете и третия блат и намажете с шоколадовия мус, като оставите малко и за намазване на стените на тортата. Така приготвената торта може да украсите с каквото ви хрумне и каквото предпочитате. Моята торта е украсена с шоколадови бонбони със стафиди, а отстрани има смелени ядки. Надявам се да харесате тортата и да ви е сладко!







неделя, 7 декември 2014 г.

Бутер коледна елха и бутер Дядо Коледа с пълнеж


Наближава Коледа и е време да помислим с какво да украсим коледната трапеза. Предлагам ви коледна елха и Дядо Коледа от бутер тесто с пълнеж. Много бързо и лесно се приготвят. А резултата е не само вкусен, но и приятен за окото. С един килограм бутер тесто се приготвя или коледната елха или главата на Дядо Коледа - опитайте, изглежда сложно, но е много лесно и ефектно. Ще обясня паралелно приготвянето и на елхата и на главата на Дядо Коледа, защото и за двете използвах по един килограм бутер тесто, и един и същ пълнеж. Надявам се да ви се хареса рецептата!

Необходими продукти за коледна елха или Дядо Коледа: един пакет бутер тесто от 1 кг., две ябълки, кафява захар, две яйца, канела.

Начин на приготвяне: Един килограм бутер тесто разделете на две равни части. Едната част сложете върху хартия за печене. За да оформите коледна елха оформете с изрязване тестото така:


Ако искате да приготвите главата на Дядо Коледа изрежете тестото така:


Върху така изрязаната половина от тестото сложете пълнежа приготвен от едното разбито яйце, две настъргани ябълки, кафява захар на вкус и канела. От останалата половина от бутер тестото за приготвяне на елхата изрежете по същия начин, както основата и я поставете върху частта с пълнежа. Завийте крайчетата на елхата, ето така:


За главата на Дядо Колета от втората половина на бутер тестото изрежете братата и я поставете върху основата с пълнежа, като завиете крайчетата. Ето така изглежда изрязаната брада:


От останалите парчета от бутер тестото оформете нос с мустаци, очи и шапка, и ги поставите върху основата. Ето как ще изглежда Дядо Коледа преди печенето:


И така, намажете елхата или Дядо Коледа с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Ето готовия резултат:


Да ви е сладко!