петък, 13 февруари 2015 г.

Кекс с лесна глазура


Необходими продукти за кекса: четири яйца от домашни свободни кокошки, 200 гр. кафява захар, 3 ч.ч.брашно, един бакпулвер, 1/2 ч.ч. разтопено домашно безсолно масло. За глазурата: две пакетчета крема сирене, 100 мл. кисело мляко, един желатин, 100 пудра захар. За украса: един разтопен шоколад 80% какао, сушени череши и портокалови стърготини.


Начин на приготвяне: разбийте на гъст крем яйцата със захарта. Към брашното прибавете бакпулвера и пресейте. Добавете към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Сипете и разтопеното масло. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност. Оставете кекса да се охлади. Пригответе глазурата, като смесите крема сиренето, киселото мляко и пудрата захар и разбъркате на гладък крем. Изсипете в студена вода желатина и го оставете да набъбне. След това го разтопете на водна баня или в микровълновата (внимавайте, не трябва да завира). Добавете го към глазурата и оставете да постегне. Намажете кекса и го оставете в хладилника за поне два часа - да може добре да се стегне глазурата. През това време разтопене на водна баня шоколада. Залейте глазурата на кекса с разтопения шоколад. Може да украсите със сушени плодове - аз имах сушени череши. И добавете настъргани портокалови корички. Да ви е сладко, приятели!