вторник, 28 април 2015 г.

Кюфтенца в доматен сос с кашкавал


Необходими продукти: за кюфтенцата - половин килограм кайма, една средна глава стар лук, чубрица, черен пипер, сол, червен пипер, едно яйце. За соса - един килограм домати (може и от консерва), 5-6 супени лъжици доматено пюре, три червени печени чушки, скилидка чесън, щипка сол, една чаена лъжичка захар, зехтин за готвене. За поръсване - настърган кашкавал и пера зелен лук.


Начин на приготвяне: омесете каймата с подправките, ситно нарязания лук и яйцето. Оформете кюфтенцата и ги изпържете. Настържете доматите. Към тях прибавете нарязаните и пасирани чушки, счуканата скилидка чесън, доматеното пюре, няколко капки зехтин и сложете в тенджера на котлона да заври. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете чаена лъжичка захар. Когато соса се сгъсти го свалете от котлона. В тавичка за печене прехвърлете соса, добавете кюфтенцата и поръсете с настъргания кашкавал. Запечете във фурната, докато кашкавала се стопи. Поднесете със ситно нарязани зелени пера от пресен лук.


понеделник, 27 април 2015 г.

Запечено авокадо с яйце



Едно много вкусно, много лесно и бързо за приготвяне, и много здравословно предястие - запечено авокадо с яйце. Толкова простичко, а толкова красиво и вкусно! Може да го поднесете, както и като преядстие, така и като здравословна закуска с препечени филиийки.

Необходими продукти: две авокадо, четири яйца, сол, черен пипер, прясна мащерка.


Начин на приготвяне: издълбайте авокадото, като с лъжица отстрани малко от месестата част, за да може да се събере яйцето. Чукнете по едно яйце във всяка половинка авокадо. Овкусете и запечете за 5-6 минути във фурната, докато се изпече яйцето. Да ви е сладко!


неделя, 26 април 2015 г.

Бисквитена торта с крем от кондензирано мляко



Много вкусна, лесна и бърза за приготвяне бисквитена торта - трябва да се опита. Едвам изчакахме да се напоят бисквитите и я нападнахме дружно :)
Доста бисквитени торти съм правила, но определено тази с кондензираното мляко ми е любима. Вижте рецептата и я опитайте - ще ви хареса!


Необходими продукти: два пакета бисквити Закуска - едните с какао, 375 гр. кондензирано мляко, 350 гр. крем сирене, 100 мл. сладкарска сметана, един желатин, малко прясно мляко - за да напоите бисквитите, 120 гр. смлени орехи за украса.


Начин на приготвяне: моята торта е редена във форма с откопчаващ се ринг с диаметър 24 см. Първо подгответе крема за тортата. Желатина изсипете в студена вода, и когато набъбне го загрейте внимателно - без да завира, за да се стопи. Разбияте с миксер сметаната. В купа смесете разбитата сладкарска сметана, крем сиренето и кондензираното мляко. Разбъркайте ги добре, да се смесят. Добавете желатина и оставете настрани за няколко минути. През това време пригответе бисквитите. Потапяйте ги в купа с прясно мляко и ги наредете във формата. Ред бисквити, ред крем, като редувате единия ред от белите бисквити, другия от какаовите. Завършете с крем. Посипете отгоре смлените орехи и оставете тортата в хладилника за една нощ - да се стегне добре и да се напоят бисквитите. 








Празнична питка



Пухкава питка цвете подходяща за всеки повод!

Необходими продукти: три яйца от свободни кокошки за тестото и едно яйце за намазване на питката, половин чаена чаша зехтин за готвене, една чаена чаша домашно прясно мляко, една чаена лъжичка захар, една чаена лъжичка сол, 800 гр. предварително пресято брашно, 12 гр. прахообразна мая Д-р Йоткер.

Начин на приготвяне: активирайте маята в купа с малко прясно мляко, една лъжичка брашно и една лъжичка захар. Брашното изсипете в тава. Солта добавете по края на брашното. Направете кладенче в средата. Там изсипете активираната мая, разбитите яйца, прясното мляко и зехтина. Започнете да замесвате гладко тесто. Месете 15 - 20 минути. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си. Готовото тесто разточете и направете осем еднакви топчета. От всяко топче направете фитил и го срежете до средата ето така:

Навийте го на ролце, и ще се оформи цветенце. Наредете цветенцата в предварително намаслена и набрашнена тава.

Оставете питката на топло за половин час, докато втаса. Намажете я с разбитото яйце.


Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. И да ви е сладко!























неделя, 12 април 2015 г.

Великденски козунаци

Христос Воскресе, приятели! Честит празник на всички именици, и най - вече на моята майка! Пожелавам на всички много любов и щастие, много доброта и много усмивки! Честит празник на всички!
Наредихте ли масите, показахте ли боядисаните яйчица и козунаците?
Ето вижте моите произведения тази година - толкова много козунаци не бях правела досега, но се справих. 


Необходими продукти: 650 гр. брашно за козунаци, 12 g мая на Д-р Йоткер, 150 гр. захар, 250 мл. прясно мляко, 3 яйца, 120 гр. чисто масло, 2 суп.л. зехтин, 1 ампула ванилия, филирани бадеми, стафиди.


Начин на приготвяне: маята се задейства в малко от прясното мляко, лъжичка брашно и лъжичка захар. Прибавя се малко от брашното, за да се получи гъста каша. Оставете сместа на топло. В купа разбийте яйцата и останалата захар. Добавете ванилията, останалото мляко и мазнината. В пресятото брашно направете кладенче. Изсипете шупналата мая, яйчената смес и омесете меко тесто. Добавете две шепи стафиди към края на месенето. Готовото тесто оставете в намаслена купа на топло за един час, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на шест равни части. Направете фитили от топчетата и сплетете две плитки с по три от фитилите. Сплетените козунаци поставяте в намазнена и набрашнена тава. Оставете ги на топло да втасат втори път, докато отново удвоят обема си. Втасалите козунаци намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и филирани бадеми и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко с домашно приготвените козунаци!




четвъртък, 2 април 2015 г.

Мъфини с бонбони "Фереро Роше"


Любимата тема мъфини отново е на преден план. Този път имат пълнеж - по една бонбонка "Фереро Роше" във всяко мъфинче. И да си кажем истината все пак - мъфините не са нищо по-различно от кекс, но в малки формички. Идеални са за из път - мънички и удобни за пренасяне. За всички любители на тези малки симпатични вкусотийки е тази моя рецепта.

Необходими продукти за 12 мъфина: четири яйца от свободни кокошки, една чаена чаша кафява захар, половин чаена чаша чисто безсолно масло, една ампула ванилия, един бакпулвер, две чаени чаши пресято брашно, 12 бонбона "Фереро Роше". За глазурата - един натурален шоколад + една чаена лъжица чисто масло.

Начин на приготвяне: разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Добавете стопеното масло и ванилията, и отново разбъркайте добре. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и прибавяйте по малко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато. От готовата смес изсипете във формички за мъфини по една супена лъжица във всяка форма. Сложете по една бонбона "Фереро Роше" и допълнете формичката със смес догоре.


Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 20-25 минути или до готовност. За глазурата - разтопете на водна баня (съда, в който е шоколада не трябва да се допира до водата, а да стои над нея) шоколада, като прибавите чаена лъжица чисто масло, за да е лъскава глазурата. Когато се стопи, намажете мъфините. Може да поръсите отгоре кокосови стърготини. И да ви е сладко!