Торта с извара и аромат на нес кафе

Рецептата е на една от известните руски кулинарки Людмила Соколенко - препоръчвам да пробвате тази уникална смес от вкусове и аромати 




Необходими продукти за блата: 2/3 ч.ч. бадеми (или орехи) смлени, ½ ч.ч. брашно, ¼ ч.ч. захар, 100 г краве масло


Необходими продукти за плънката: 500 г извара, 3 яйца - разделени на белтъци и жълтъци, 2 п. ванилия, 1 с.л. разтворимо кафе (нес) или 2 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 1 п бакпулвер, 1/2 ч.ч. краве масло

Необходими продукти за глазурата: 100 г пудра захар, 2 с.л. сметана, 1 с.л. разтворимо кафе (или какао), 2 с.л. меко краве масло, 100 г натурален шоколад , разтопен на водна бяна и ягоди за украса


Начин на приготвяне: в купа се смесват смлените бадеми (орехи), брашно, захар и краве масло до еднородна смес. Сместа се разстила във форма за торта и се оставя в хладилника за около час. В голяма купа се смесват изварата с жълтъците, ванилия, брашното пресято с бакпулвера, кафе (какао) и сметаната. Белтъците се разбиват с малко захар и се прибавят към сместа с изварата. Сместа с изварата се разпределя върху приготвения блат. Пече се около 40 - 45 мин. на 160 градуса. Фурната се изключва и тортата се оставя около час на отворена врата. Приготвя се глазурата, като пудрата захар се смесва със сметаната. Добавя се кафето (какао) и разтопеното масло. С приготвената глазура се намазва тортата и се оставя да се охлади. Украсата е направена с нарязани ягоди и сметана.

Популярни публикации