Обикновен кекс

Обикновен кекс, подходящ за слетобедното кафе, или за закуска



Необходими продукти: 4 яйца, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.л. лимонова есенция или настъргана кора на един лимон, щипка сол, 1 с.л. какао, пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта. Добавяме прясното мляко, водата и мазнината. Разбъркваме добре. Добавяме лимоновата есенция и отново бъркаме. Последно се добавя брашното на порции, с бакпулвера в него. От получената смес отделяме 1/3, в която добавяме какаото и разбъркваме добре. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. В предварително намаслена кексова форма изсипваме първо светлата част от кексовото тесто, след това ръсим какао. Поръсваме орехи. Следват разбитите на сняг белтъци и последно изсипваме какаовата смес. С остър предмет и леко въртеливи движения омесваме горните слоеве на кекса. Печем на 180 градуса за около 40 минути. След като го извадим, оставяме да поизстине и поръсваме с пудра захар.

Популярни публикации