Козунак 

Първи опит, и смея да заявя успешен - получи се страхотен козунак на конци с прекрасен вкус, а кухнята ухаеше от миризмата на печен козунак


За тестото: 500 гр брашно, 150 гр мляко, 20 гр мая, 1/2 пакетче, 3 яйца, 100 г масло / олио, 150 гр захар, 2 пакетчета ванилия, кора от лимон или портокал
За поръсване: 1 яйце, 2 с.л. мляко, 2-3 с.л. захар, бадеми
Начин на приготвяне: Брашното се пресява три пъти, маята се слага да шупне в млякото с малко захар. Замесва се еластично тесто. Прибавяме настърганите лимонови  кори, яйцата, захарта и маслото. По желание се добавят стафиди или ядки. Тестото се оставя да удвои обема си. След това се сплита в съда, където ще се пече. Намазва се с разбитото яйце, поръсва се със захарта и нарязаните бадеми. Отново се оставя да втаса. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Популярни публикации от този блог