Питка слънце

Благодаря на Веси Казакова за тази рецепта и за линка към самото оформление - прекрасна питчица, която вече правя редовно


Необходими продукти: 40 гр.мая, 1 суп.л.сол, 1 суп.л.захар, 2 яйца и 1 жълтък за намазване на питката, 124 гр.чисто масло, 250 мл.топло прясно мляко, 5 ч.ч.брашно, сусам за украса.

Начин на приготвяне: Разтваряме маята с топлата вода и оставяме да шупне. Прибавяме захарта. Пресяваме брашното. Правим "кладенче" в част от брашното и сипваме млякото, яйцата, солта, шупналата смес от маята и млякото и половината от разтопеното масло. Замесваме меко тесто. Оставяме го на топло да втаса. След това пристъпваме към оформянето на питката. Оформянето може да проследите на този линк http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/
Оформената питка се оставя да втаса на топло за 15 минути, намазва се с жълтък, поръсва се сусамът и се пече в предварително загрята фурна.



Популярни публикации