Торта с кайсии

Свежа торта със сезонни плодове, която ще ви грабне от първото парче


Необходими продукти за блата: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч.брашно, 7 суп.л. вода, бакпулвер и ванилия.
Необходими продукти за крем ванилия: 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, ванилия. И кайсии за украса.
Начин на приготвяне на блата: Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях прибавяме пресятото брашно с бакпулвера. Накрая внимателно се добавят и белтъците. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма за печене. Блатът се пече, докато порозовее или докато забодената клечка излезе суха, без полепнало тесто по нея. След това го разрязвате на две части по хоризонтал.
Начин на приготвяне на крема: Яйцата се разбиват със захарта. Към сместа прибавяме по малко от брашното и млякото. Останалото мляко се слага да заври. Когато заври към него прибавяме с непрекъснато бъркане разбитата яйчена смес. Варим до сгъстяване на крема. Когато е готов и го свалим от котлона прибавяме ванилията.
Едната част от блата се слага в тортената чиния и се сиропира, с предварително приготвена смес от 2 ч.ч. прясно мляко, четири лъжици захар и чисто масло, колкото кибритена кутийка. Тази смес се слага да заври, докато се стопи чистото масло. С така приготвения сироп заливате блата. върху него изсипвате половината крем. Отгоре слагате втория блат. Пак го сиропирате и слагате втората част от крема. Украсявате с нарязани кайсии и настърган шоколад, или пожелание с каквото ви харесва!



Популярни публикации от този блог