Питка със сирене

Невероятно вкусна, пухкава питка, която ви препоръчвам да опитате



Необходими продукти: 10.5 грама суха мая, около 750 гр. брашно, 250 мл. топло мляко, 200 мл. вода, 125 мл. зехтин, 2 яйца за тестото и 1 жълтък за намазване на питката, 1 ч.л.сол и 2 ч.л. захар.



Начин на приготвяне: Пресейте брашното и го поставете в купа. Добавете захарта, сухата мая, двете яйца,  зехтина, затопленото прясно мляко и солта. Омесете еластично тесто и го оставете да втася за един час, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на три равни топки. Всяка една топка разточете на лист с диаметър  около 22 см. Първия разточен лист намажете със зехтин. Върху него поставете втория и отново намажете със зехтин. След като поставите и третия лист поръсете малко босилек и натрошено сирене. 



Завийте на руло. Нарежете рулото на  парчета с дебелина приблизително 3 см. и ги наредете в тавата, където ще се пече питката. При нареждането на парчетата застъпете с всяко следващо предходното, за да се оформи като цвете. 



Наредената питка намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам или маково семе и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.


п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 20/октомври 2014, стр.30




Популярни публикации от този блог