Шарена баница от бутер тесто

Ако се чудите по какъв по нестандартен начин да приготвите бутер тестото, пробвайте тази рецепта - много вкусна баница


Необходими продукти: за бутер тестото - 250 гр.брашно, 1 ч.л.сол, 125 мл.вода и 180 гр. студено масло. За оформяне на шарените слоеве - четири яйца и един жълтък, 100-150гр. натрошеното сирене, 200 гр. настърган кашкавал, един буркан кисели краставички, един домат, печен червен пипер, сол, черен пипер, зехтин.

Начин на приготвяне: За направата на бутер тестото - пресейте брашното със солта. Добавете водата и омесете твърдо тесто. Увийте го във фолио и оставете в хладилника за половин час. Чистото масло трябва да се сложи във фолио и да се намачка с точилка, докато се изтъни. След това разточете тестото, сложете маслото в средата, завийте краищата навътре така, че да покриете маслото и разточете. Сгънете правоъгълника като плик и отново го оставете в хладилника за половин час. Процедурата се изпълнява три пъти. След като вече имате готово много листно тесто изрежете от него два кръга с големината на тавичката, в която ще печете баницата. Формата, която използвам е откопчаваща с диаметър на дъното 24 см. Намазвате дъното и стените на формичката с чисто масло. От четирите яйца и сиренето пригответе бъркани яйца и ги охладете. Единият кръг от тестото поставете на дъното на намаслената форма (необходимо е да покриете и стените от вътрешната страна с многолистното тесто) и започнете да нареждате слоевете. Първо сложете половината бъркани яйца, които са охладени. Всички продукти трябва да са охладени. Върху тях наредете половината от нарязаните на кръгчета кисели краставички. След това наредете изпечения и обелен червен пипер. Следва слой настърган кашкавал, отново кисели краставички, нарязан на шайби домат и втората част от бърканите яйца. Върху всичко това сложете втория кръг от тестото. Намажете с разбития жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.



Ето публикувана и тази рецепта - списание Кулинарен журнал, брой 17, септември 2013, стр. 35 





Коментари

Популярни публикации от този блог