Ароматна питка

Какво по- хубаво от аромата на прясно изпечена домашна питка?


Необходими продукти: 500 гр.брашно, 3 яйца, 200 мл. прясно мляко, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л.сол, 20 гр. прясна мая, 6 суп.л. зехтин, брашно за доизмесване, песто, сусам и маково семе за поръсване

Начин на приготвяне: Размийте маята в млякото. Добавете няколко лъжици брашно и оставете да шупне. След това добавете яйцата, зехтина и солта. Омесете меко еластично тесто с пресятото брашно. Оставете го да втаса, докато удвои обема си. Готовото тесто разточете на кора с дебелина 2-3 см. Намажете с пестото и завийте на руло. 



След това оформете кръг и нарежете парченца почти до вътрешната част на кръга. Едното завъртате навън, едното навътре. 



Или оформете по ваше желание. Намажете питката с едно разбито яйце и поръсете със сусам и маково семе. Пече се на 160 градуса в предварително загрята фурна.


п.п. Тази ароматна питка с песто ми донесе награда - продукти Фино. Рецептата е публикувана в списание "Кулинарен журнал", брой 21, ноември 2013, стр. 18. Благодаря на целия екип, че е избрал и оценил моята питка!


Популярни публикации от този блог