Сусамени гевречета

Красиви гевречета, подходящи за закуска


Необходими продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 пакетче суха мая на Д-р Йоткер, 180 мл. прясно мляко, 1 яйце,  5 суп.л. олио, 1 суп.л сол, 1 суп.л. захар, 1 яйце за намазване на гевречетата, сусам и маково семе.

Начин на приготвяне: разтворете маята в затопленото прясно мляко, добавете захарта и малко брашно и оставете да шупне. В купа пресейте брашното и солта. Към брашното  прибавете маята, разбитото яйце и олиото, и омесете гладко еластично тесто. Оставете да втаса около час, докато удвои обема си. След това премесет втасалото тесто. Оформете топки - приблизително 10 броя. Всяко топка разделете на две и оформете фитилчета. Сплетете ги на геврек като притиснете добре краичетата, за да не се разплетат. Наредете ги в тава за печене, предварително застлана с хартия. Намажете ги с разбито яйце. Поръсете със семената и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.



п.п. Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен Журнал, бр.18,  стр.23/септември 2014


Популярни публикации от този блог