Питка ала Валентина Зуркан


Моята стотна рецепта :)



Необходими продукти: четири яйца, 900 грама брашно, едно пакетче мая, половин чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, една и половина чаена чаша кисело мляко, 2 чаени лъжички масло, семена за поръсване

Начин на приготвяне: изсипете маята в топла вода, добавете захарта и оставете да шупне. Разбъркайте брашното, солта и добавете и шупналата мая. Прибавете киселото мляко, три жълтъка и четирите белтъка. Замесете гладко еластично тесто. Оставете го да втаса около час и половина - два часа на топло. След като втаса, разделете тестото на четири равни топки. Всяко топче разточете на тънка кора. В тавичката, където ще печете поставете първото разточено топче. Намажете го със зехтин. Върху него сложете второ, пак зехтин и така докрая. В центъра сложете една чаша. Направете четири симетрични разрези с помощта на резец. Направете разрез в посока на горе, започвайки от основата чашата, и разрязвайки тестото до края на външният му периметър. Направете друг такъв разрез от долната срещуположна страна на чашата и съответно разрези в ляво и дясно и ще получите осем триъгълника. Следва да направите разрез в средата на всеки триъгълник като започнете на 1 см. от външният периметър на тестото, и режете в посока на центъра да го достигате.



Предстои да усучете питката - промушете външната страна на всяко едно от триъгълните парчета през процепа, както е показано на снимката: 



Загъването става от долната страна на тестото и се прави два пъти. Повторете процедурата с всички парчета. Оставете питката да втаса за около половин час. 
Това е питката, преди второто втасване:



Намажете я с останалия жълтък, смесен с малко зехтин. По желание може да поръсите семена. 
Това е питката след второто втасване:



Изпечете я в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

А това вече е готовата питка :)


Коментари

  1. Златни ръце имаш момиче!:) Майсторка си. Браво за всичките ти великолепни питки!
    - cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви! Радвам се, че харесвате рецептите!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар:

Популярни публикации от този блог