Козуначена пита втори вид


Репетициите за Велик ден продължават при мен :)

Необходими продукти: шест яйца (едното е за намазване на втасалата пита преди печене), едно пакетче суха мая на Д-р Йоткер, 250 мл. прясно мляко, 200 гр. захар, 200 гр. чисто масло, две лъжици олио, една есенция ром, 750 гр. брашно тип 450, 300 гр. сладко от горски плодове.

Начин на приготвяне: пригответе тесто от описаните продукти. Разтворете маята в малко от млякото, добавете 1 чаена лъжичка захар, 3 чаени лъжички брашно и оставете да шупне. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете към тях млякото, есенцията и шупналата мая. Постепенно започнете да добавяте от брашното. Към края на замесването прибавете и разтопеното масло, разбъркано с двете лъжици олио. Готово тесто оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 1см. Намажете го със сладкото и завийте на руло. По-голямата част от рулото завийте на кръг и го сложете в тава. Около кръга наредете нарязаните филийки от останалата част на рулото. Оставете да втаса за половин час. 


Втасалата пита намажете с разбито яйце и поръсете със захар.


Изпечете я в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да не изгаря отгоре, сложете фолио десетина минути след като сложите козуначената пита за печене. Да ви е сладко! 





Популярни публикации