Козунак трети вид


Необходими продукти: 500 гр. брашно за козунаци, 1 пакетче мая на Д-р Йоткер, 150 гр. захар, 250 мл. прясно мляко, 2 яйца, 120 гр. краве масло, 2 суп.л.олио, 1 ампула ванилия, филирани бадеми.

Начин на приготвяне на тестото в машина за хляб: горните продукти (без филираните бадеми) се поставят в машина за хляб, според инструкциите на машината за приготвяне на тесто. След края на програмата, тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност.

Начин на приготвяне на тестото с ръчно месене: маята се задейства в малко от прясното мляко, лъжичка брашно и лъжичка захар. Прибавя се малко от брашното, за да се получи гъста каша. Оставете сместа на топло. В купа разбийте яйцата и останалата захар. Добавете ванилията, останалото мляко и мазнината. В пресятото брашно направете кладенче. Изсипете шупналата мая, яйчената смес и омесете меко тесто. Готовото тесто оставете в намаслена купа на топло, за да втаса за един час, или докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на шест еднакви части. От тях се правят фитили, които се намазват с олио и се сплитат. Плитките се поставят в намазнена и набрашнена тава. Оставете ги на топло да удвоят обема си. 


Втасалите козунаци намажете с жълтък и поръсете с филираните бадеми и малко захар.


Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна.




Популярни публикации