Козунаци с локум, стафиди и бадеми


Все още сме на тема козунаци и затова предлагам още един вариант на тази вкусотия! Опитайте, и споделете как ви се вижда рецептата, трябва ли да променим нещо или не?!

Необходими продукти: четири яйца  (едното е за намазване), 100 гр. чисто масло + 2 суп. л. олио, 100 мл. прясно мляко, 150 гр. заквасена сметана, 160 гр. захар, 600 гр. брашно, едно пакетче суха мая на Д-р Йоткер, щипка сол, 1 ч.л.ром, един локум, стафиди, филирани бадеми.

Начин на приготвяне: Тестото е приготвено в хлебопекарната, на програма за тесто. Ако ще го месите на ръка начинът е следния: активирайте маята в малко топло мляко, добавете лъжичка захар и две лъжички брашно и оставете да шупне. Разбийте трите яйца със захарта. Добавете маслото, заквасената сметана, млякото и активираната мая. Добавете всичко това към брашното и замесете еластично тесто. В края на месенето добавете нарязания локум и стафидите. Готовото тесто оставете на топло, докато удвои обема си. Ако ще ползвате кръгла тава за печене, може да  завиете тестото на руло, да нарежете филии от него и да ги наредите една до друга във формата. 


Може също да оплетете плитка и да я сложите пак в кръгла форма, или в правоъгълна. 


Или да направите малки козуначета във формички за мъфини.


Оставете да втаса половин час, след това намажете с разбито яйце, поръсете захар и филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. За да не изгаря отгоре, след първите десетина минути от печенето добавете фолио, което оставете отгоре до края на печенето.





Популярни публикации от този блог