Козунаци с локум, стафиди и бадеми


Все още сме на тема козунаци и затова предлагам още един вариант на тази вкусотия! Опитайте, и споделете как ви се вижда рецептата, трябва ли да променим нещо или не?!

Необходими продукти: четири яйца  (едното е за намазване), 100 гр. чисто масло + 2 суп. л. олио, 100 мл. прясно мляко, 150 гр. заквасена сметана, 160 гр. захар, 600 гр. брашно, едно пакетче суха мая на Д-р Йоткер, щипка сол, 1 ч.л.ром, един локум, стафиди, филирани бадеми.

Начин на приготвяне: Тестото е приготвено в хлебопекарната, на програма за тесто. Ако ще го месите на ръка начинът е следния: активирайте маята в малко топло мляко, добавете лъжичка захар и две лъжички брашно и оставете да шупне. Разбийте трите яйца със захарта. Добавете маслото, заквасената сметана, млякото и активираната мая. Добавете всичко това към брашното и замесете еластично тесто. В края на месенето добавете нарязания локум и стафидите. Готовото тесто оставете на топло, докато удвои обема си. Ако ще ползвате кръгла тава за печене, може да  завиете тестото на руло, да нарежете филии от него и да ги наредите една до друга във формата. 


Може също да оплетете плитка и да я сложите пак в кръгла форма, или в правоъгълна. 


Или да направите малки козуначета във формички за мъфини.


Оставете да втаса половин час, след това намажете с разбито яйце, поръсете захар и филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. За да не изгаря отгоре, след първите десетина минути от печенето добавете фолио, което оставете отгоре до края на печенето.





Популярни публикации