Торта парфе Мишо


Хубаво нещо са рождените дни! Весел ден, подаръци, усмихнати хора и...торта! За къде без торта на рожден ден. :))) Това парфе е сметаново, с еклери и малко черен шоколад. Реших тортата да носи името на рожденика - моя брат. Надявам се да ви се хареса рецептата! ;) 


Необходими продукти: пет - шест бисквити Закуска за блата, две големи кофички заквасена сметана, две пакетчета желатин, осем суп.л. кафява захар, 50 гр. черен шоколад, 20 малки еклерчета, 100 мл. прясно мляко, ягоди за украса.


Начин на приготвяне: бисквитите потопете в прясно мляко и наредете на дъното на кръгла форма с откопчаване (използвала съм форма с на диаметъра 26 см.). Изсипете единия желатин в 10 суп.л. студена вода и оставете за пет минути, докато набъбне. След това го стопете в микровълновата или на водна баня. В купа изсипете едната заквасена сметана, добавете четири лъжици кафява захар и разтворения желатин. Разбъркайте добре, и когато започне да се желира го изсипете върху бисквитите във формата. Оставете в хладилник да се стегне. Необходими са  минимум 15 минути. Върху сметаната наредете еклерчетата. В друга купа изсипете втората заквасена сметана. Добавете отново четири лъжици кафява захар. Пригответе по указанията второто пакетче желатин и го добавете и него към сметаната. Разтопете на водна баня 50 гр. от шоколада, заедно с две лъжици прясно мляко. Добавете и него към сметаната. Изсипете я върху еклерчетата и оставете отново в хвадилника да се стегне добре. След 15-тина минути наредете отгоре ягодите. Сега вече ще е необходимо тортата да престои в хладилника най - малко три часа и е готова за поднасяне. Дано ви се хареса моето парфе!



п.с. - ето рецептата, вече публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 13/2013, стр.37


Популярни публикации