Питка "Розички"


Обичам аромата на домашно изпечена питка. Затова запретнах ръкави, нищо че е горещо навън, и реших да попълня рецептите ми за питки с още една. Може да не е най - лесното нещо месенето и нареждането на питката, но когато е изпечена вече и си отчупиш от нея, и замирише из цялата къща, ... толкова е вкусно, че нямам думи да опиша.


Необходими продукти:  един кг. брашно, три яйца, сто грама чисто масло, две ч.ч.прясно мляко, две пакетчета мая на прах Др.Йоткер, една ч.л.сол, една ч.л.захар


Начин на приготвяне: изсипете маята и захарта в малко от прясното мляко и оставете да се активира. Пресейте брашното. Оформете кладенче в него и там изсипете трите яйца, маята, прясното мляко и солта, и забъркайте тесто. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако разполагате с пекарна - изсипете в машината първо течните продукти, след това баршното и маят, и пуснете на програма тесто. Готовото тесто разделете на малки топки. Всяка топка разточете и завийте във формата на цвете. Наредете в предварително намаслена и набрашнена тава всички цветенца. Оставете питата да втаса половин час. 


Намажете я с разбит жълтък, поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята фурна - на 180 градуса за 40 минути.


Готово - имате пита "Розички". Да ви е сладко!

  


Коментари

Популярни публикации от този блог