Домашна питка
Необходими продукти: един кг. брашно, три яйца, сто грама чисто масло, две ч.ч.прясно мляко, две пакетчета мая на прах Др.Йоткер, една ч.л.сол, една ч.л.захар.
Начин на приготвяне: Използвала съм друга моя рецепта - питка розички, тъй като много добре се получава тестото. Но ще я напиша пак. Изсипете маята и захарта в малко от прясното мляко и оставете да се активира. Пресейте брашното. Оформете кладенче в него и там изсипете трите яйца, маята, прясното мляко, стопеното маслото и солта, и забъркайте тесто. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако разполагате с пекарна - изсипете в машината първо течните продукти, след това брашното и маята, и пуснете на програма тесто. Готовото тесто разделете на две половини. Едната половина разделете на още две. От едната четвъртина направете фитил. Разточете другата четвъртина на кора с дебелина 1.5 см. и в средата й поставете фитила. От двете страни нарежете ленти от фитила до края на тестото. Завийте всеки отрязък върху фитила - един от ляво, един от дясно, докато свършат. Нека се застъпват едно друго.
Така оформената плетка сложете в предварително намаслена и набрашена тава около стената на тавата. Да се оформи като борд. Останалата половина от тестото разточете на кора с дебелина 1.5 см. Натрошете сирене и сложете върху разточеното тесто. Завийте на руло и нарежете резени. От резените оформете вътрешността на питата. Ще се получи нещо като цвете в средата.Оставете питата да втаса половин час.
Намажете я с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна - на 180 градуса за 40 минути.
п.с. - Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 24/ декември 2014, стр.48,49, 50, 51 и на корицата
Домашна питка
Необходими продукти: един кг. брашно, три яйца, сто грама чисто масло, две ч.ч.прясно мляко, две пакетчета мая на прах Др.Йоткер, една ч.л.сол, една ч.л.захар.
Начин на приготвяне: Използвала съм друга моя рецепта - питка розички, тъй като много добре се получава тестото. Но ще я напиша пак. Изсипете маята и захарта в малко от прясното мляко и оставете да се активира. Пресейте брашното. Оформете кладенче в него и там изсипете трите яйца, маята, прясното мляко, стопеното маслото и солта, и забъркайте тесто. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако разполагате с пекарна - изсипете в машината първо течните продукти, след това брашното и маята, и пуснете на програма тесто. Готовото тесто разделете на две половини. Едната половина разделете на още две. От едната четвъртина направете фитил. Разточете другата четвъртина на кора с дебелина 1.5 см. и в средата й поставете фитила. От двете страни нарежете ленти от фитила до края на тестото. Завийте всеки отрязък върху фитила - един от ляво, един от дясно, докато свършат. Нека се застъпват едно друго.
Така оформената плетка сложете в предварително намаслена и набрашена тава около стената на тавата. Да се оформи като борд. Останалата половина от тестото разточете на кора с дебелина 1.5 см. Натрошете сирене и сложете върху разточеното тесто. Завийте на руло и нарежете резени. От резените оформете вътрешността на питата. Ще се получи нещо като цвете в средата.Оставете питата да втаса половин час.
Намажете я с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна - на 180 градуса за 40 минути.
п.с. - Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 24/ декември 2014, стр.48,49, 50, 51 и на корицата
Чудесна идея! Много красива питка! Весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Весели празници и на Вас!
ОтговорИзтриванеБраво. Много добра идея.
ОтговорИзтриванеМерси, Дари!
ОтговорИзтриване