Питка със сирене


Още един вариант към колекцията ми от домашно приготвени питки - вкусна, дъхава и красива. Всеки, който е опитвал домашно приготвена питка, знае за какъв вкус става въпрос. Пожелавам на всички да усетят този аромат!


Необходими продукти: 7 гр. суха мая (едно пакетче суха мая на д-р Йоткер), 1 ч.ч. хладко прясно мляко, 650 гр. брашно, 2 ч.л.захар, 1 ч.л. сол, две яйца за тестото и едно за намазване на готовата питка, 2 суп.л.зехтин, маково и сусамово семе.


Начин на приготвяне: В леко затопленото мляко изсипете маята, захарта и две суп.л.брашно. Оставете маята да шупне. Към маята добавете яйцата и зехтина. Почнете постепенно да добавяте от брашното и да замесвате тесто. Когато може да се меси, извадете от купата и доомесете тесто. Трябва да стане меко и да не се залепва по ръцете. Оставете на топло място готовото тесто да втаса, докато удвои обема си. След това започнете да оформяте питката. Разточете я на кръг с дебелина 1.5 см. В центъра поставете чаша и разрежете кръга на четири части до чашата. 


Всяка четвъртинка разрежете на още две части и тях на още две. 


Така ще се получат 20 части. Сложете натрошено сирене и парченце масло през една част. Частта със сирене похлупете със седната, която е без сирене. 


Усучете на фитил и го завийте към центъра - ще се получи охлювче около центъра. 


По същия начин оформете всички нарязани части. Прехвърлете питката в подходяща за печене тава. 


Намажете я с разбито яйце и оставете да втаса за половин час на топло. След това наръсете маковото и сусамовото семе. 


Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Популярни публикации от този блог