Публикации

Показват се публикации от Юни, 2013
Изображение
Пълнени чушки с кайма, ориз, и бял сосМоят вариант на едно традиционно българско ястие

Необходими продукти: шест почистени от семките зелени чушки, лук, 100 гр. ориз, 400 гр.кайма, сол, черен пипер, червен пипер, босилек, риган, зехтин. За соса - три супени лъжици брашно, 150 мл.прясно мляко, 50 мл. готварска сметана, сол, индийско орехче.

Начин на приготвяне: в малко зехтин задушете ситно нарязания лук. Добавете измития и почистен ориз. Когато стане стъклен, добавете каймата и задушете и нея. Сипете малко вода, прибавете подправките и оставете на котлона, докато каймата смени цвета си. С така приготвената смес напълнете чушките. 


Наредете ги в подходяща тавичка, сипете отгоре малко вода и запечете във фурната - на 200 градуса за около половин час. 


Соса пригответе по следния начин: в загрят тиган сипете зехтин и три лъжици брашно. Запържете брашното. Постепенно добавете прясното мляко и готварската сметана. Овкусете със сол и индийско орехче. Оставете да ври около три минути при непрекъс…
Изображение
Пълнено авокадо
Да започнем с това, какво е предястието? Ястие, с което започва храненето. Ястие, с което ще се събуди апетита ни. Пълненото авокадо е студено предястие. Съчетанието между риба тон и месестата част от авокадото е чудесна. Свежо и здравословно. Както знаете авокадото е богато на антиоксиданти и минерални вещества. Добър източник е на желязо, цинк, калий, магнезий, витамини В1, В2, В6, А, РР, Е. И не на последно място трябва да знаем, че в 100 грама авокадо се съдържат само 218 калории. Съдържанието на масло в авокадото се нарежда на второ място след маслините. Доколкото знам съдържа толкова протеини, че може да замести месото и сиренето в ежедневното хранене. Затова често хапвайте от този чудотворен плод. 
Необходими продукти:  три броя авокадо, една консерва риба тон в собствен сос

Начин на приготвяне: разделете всяко авокадо на две половинки. Внимателно издълбайте с лъжичка вътрешността, докато остане само кожа.



Вътрешността намачкайте добре с вилица. Добавете консервата …
Изображение
Шоколадов кекс
Необходими продукти: 4 яйца,1 суп.л.чисто масло, 1 ч.ч. кафява захар, 180 гр.брашно, 50 гр. какао, един бакпулвер, 1 ванилия, 200 гр.черен шоколад, шоколадови стърготини

Начин на приготвяне: разбийте яйцата и захарта. Смесете в купа брашното, бакпулвера и какаото. Постепенно при непрекъснато бъркане ги добавете към яйчената смес. Добавете ванилията. Изсипете сместа във форма за печене, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка дали е готов кекса. Когато се изпече, оставете го да се охлади. През това време на водна баня разтопете черния шоколад. Залейте кекса, докато е още топъл шоколада и оставете да се стегне. Украсете с шоколадовите стърготини.


п.п.Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой21/ноември 2014, стр. 38


Изображение
Пълнени гъби
Необходими продукти: печурки, козе сирене, пресен лук, кашкавал, дижонска горчица, зехтин, черен пипер
Начин на приготвяне: измийте гъбите. Отделете пънчетата. Направете смес от натрошеното сирене, ситно нарязания лук и една лъжица от дижонската горчица. Напълнете гъбите. 

Поръсете ги с черен пипер. Не съм добавила сол, понеже козе сиренето е солено, но ако на вкус не ви е достатъчно, може да посолите. Върху всяка гъбка поставете по едно парче кашкавал. Капнете по една две капки зехтин върху така приготвените гъби. Изпечете ги за 10 минути на 150 градуса.

Изображение
Пъстърва в хартия
Бързо, лесно, вкусно и полезно
Необходими продукти: пъстърва, сол, черен пипер, зехтин, копър, лимон, хартия за печене

Начин на приготвяне: изчистете рибата. Осолете вътрешността. Овкусете с черен пипер и ситно нарязан копър. Поставете във вътрешността на рибата няколко резена лимон. 



Залейте със зехтин. Завийте я в хартия за печене. 


Изпечете рибата за около половин час на 150 градуса.




Изображение
Пилешки крилца с мед и чесънАко искате да приготвите нещо пикантно, бързо, лесно и вкусно ето моето изпитано предложение. Рецептата е много успешна и няма начин да не ви се хареса! 

Необходими продукти: 15 пилешки крилца, сол, черен и червен пипер, розмарин, 2 - 3 скилидки чесън, зехтин, 4 супени лъжици мед.

Начин на приготвяне: измийте крилцата и ги овкусете с подправките. 



Изпечете ги във фурна на 200 градуса за 30-40 минути. Нарежете на ситно чесъна. Броя на скилидките чесън е според вкуса ви. Към меда добавете чесъна. С тази смес залейте крилцата и ги оставете да се доизпекат за още 20 минути. Сервирайте с лимонови резени.