Домашна торта парфе


Тази торта измайсторих за рождения ден на моята майка - да ми е жива и здрава още мноооооооого години!!! Чудих се каква да бъде, с блат ли, с бисквити ли, и понеже ми остана малко домашен кекс, използвах него за блат на тортата. Отгоре е парфе от заквасена сметана - с лек и приятен вкус. И може да се хапва по-голямо парченце без да ви стане тежко! Дано ви се хареса рецептата!


Необходими продукти: няколко парчета стар кекс, или бисквити, десетина замразени еклерчета, две големи кофички заквасена сметана, 100 мл. сладкарска сметана, две пакетчета желатин, половин чаена чаша кафява захар (ако обичате по сладичко, добавете повече захар - на вкус), четири суп.л.какао, сокът от един портокал, 200 гр. смлени орехи за украса и шоколадови фъстъци.

Начин на приготвяне: в тава с ринг с размер 24 см. в диаметър наредете парчетата кекс (или бисквити).  Кекса, който съм използвала за блат на тортата е по тази рецепта http://moqtakuhnq.blogspot.com/2014/01/120.html



Напоете ги с прясно изцедения сок от портокала. В купа изсипете заквасената сметана и разбъркайте със захарта. Отделно разбийте сладкарската сметана и я добавете към заквасената, като разбъркате добре. Двете пакетчета желатин изсипете в студена вода и ги оставете да набъбнат. След това ги разтопете в микровълновата фурна, като внимавате да не заврат. Добавете ги към сметановата смес. Отделете малко от сместа в купичка и прибавете какаото. Изсипете половината върху блата. Прибарете в хладилника за 15-20 мин., докато стегне желатина. След това наредете замразените еклери. Изсипете какаовата смес, а върху нея останалата част от сметановата смес. Може да разбъркате с дървено шишче, за да се образуват шарки от какаовата смес. Оставете тортата в хладилника. Когато стегне желатина, украсете според вашите предпочитания и желания.

Така изглеждаше моята торта преди да махна ринга: 



А след като махнах ринга и сложих орехи отстрани, ето резултата:



Снимката на отрязаното парче е правена по време на черпенето на колегите на рожденичката, затова не е много представителна, но искам да видите как изглежда отвътре тортата:



Надявам се да ви хареса тази тортичка. И да ви е сладко, когато си я хапвате, както на рожденичката и почерпените!

п.с.публикация в сп.Кулинарен журнал, брой 13/ 2014, стр.34




Коментари

Популярни публикации от този блог